8. april 2021.8. apr 2021.
Počela vakcinacija i za neprijavljene
Konferencija u ZZJZ šabac

Počela vakcinacija i za neprijavljene

U Šapcu imamo nešto veći broj, blizu 20%. Nadamo se da će se vakcinacijom koja će u narednim danima biti i za nezakazane, taj broj povećati. Virus će opstati, bitno je da nemamo transmisiju, da što veći građana ima antitela i da su vakcinisani. Na taj način ćemo imati manji broj obolelih sa blažom kliničkom slikom, nećemo imati smrtnih slučajeva i smanjićemo pritisak na zdravstvene ustanove
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije – Kancelarije za Srbiju, svake godine obeležava 7. april, Svetski dan zdravlja. Ovogodišnji slogan je: „Da gradimo zdraviji svet”.
Na konferenciji za medije održanoj u utorak, u Zavodu za javno zdravlje Šabac, povodom Svetskog dana zdravlja, bilo je reči o epidemiološkoj situaciji i vakcinaciji na teritoriji Mačvanskog okruga, kao i projektima unapređenje javnog zdravlja. Istog dana, otpočela je vakcinacija žitelja MO koji se nisu prijavili za imunizaciju.
- Svi želimo da vratimo zagrljaj, a najbolji put do zagrljaja je vakcina. U narednim danima obavljaće se vakcinacija Astrazenekom i Sinofarm vakcinom na svim vakcionim punktovima na teritoriji Mačvanskog okruga i za nezakazane pacijente. Ako se podestimo da je prosečna starost bila 45 godina kada su zarazne bolesti harale, jasno je zbog čega je vakcinacija najvažnije pitanje i odbrana od ove pošasti. U jednom trenutku smo došli do stagnacije na teritoriji Mačvanskog okruga sa obuhvatom manjim od 20% vakcinisanih i revakcinisanih. Zato je važno da se svi vakcinišemo svim vakcinama koje je odobrila Alims, naša agencija za lekove i medicinska sredstva. Pozivam građane da se vakcinišu, rekao je Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Prema rečima epidemiologa dr Dragane Radojičić, vakcinisano je blizu 90.000 stanovnika MO, a 17,5% komletno vakcinisanih (onih koji su primili dve doze), „što je mali broj za kolektivni imunitet“


I ove, kao i prethodne godine, Svetski dan zdravlja obeležava se u skladu sa epidemiološkom situacijom i borbom protiv kovida. Prema rečima epidemiologa dr Dragane Radojičić, vakcinisano je blizu 90.000 stanovnika MO, a 17,5% komletno vakcinisanih (onih koji su primili dve doze), „što je mali broj za kolektivni imunitet“.
- U Šapcu imamo nešto veći broj, blizu 20%. Nadamo se da će se vakcinacijom koja će u narednim danima biti i za nezakazane, taj broj povećati. Virus će opstati, bitno je da nemamo transmisiju, da što veći građana ima antitela i da su vakcinisani. Na taj način ćemo imati manji broj obolelih sa blažom kliničkom slikom, nećemo imati smrtnih slučajeva i smanjićemo pritisak na zdravstvene ustanove.
U ZZJZ Šabac apeluju da se i dalje poštuju sve preventivne mere - pravilno nošenje zaštitne maske, poštovanje distance i okupljanje u što manjem broju.
M. F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa