8. april 2021.8. apr 2021.
m. bajić: treningplus.rs

m. bajić: treningplus.rs

MILORAD BAJIĆ – ŠKOLA FUDBALA BEZ ČLANARINE

PRAVO NA BESPLATAN SPORT

Povratak osnovnim vrednostima sporta. Pravo na sport pravo svakog deteta. Prilika za zdrav razvoj. Želja za školama u celoj Srbiji. Slediti pozitivne primere
Milorad Bajić je trener koji je prevashodno usmeren na individualni rad sa fudbalerima, ali je sledeći svoje gledište suštine najpopularnijeg sporta na svetu i sporta uopšte otpočeo praksu nesvojstvenu i za njegov Beograd i za Srbiju, uz tek po neki izuzetak, a to je besplatna škola sporta za najmlađe.

-Uveren sam da svako dete ima pravo na besplatan sport, kao i na besplatno školovanje, između ta dva segmenta je jaka spona, škola i sport omogućavaju kompletan psihofizički razvoj dece. Sport uči drugarstvu, kolektivnosti, pobedama, porazima, poštenoj borbi, važnim vrednosnim principima pojedinca kao dela zdravog društva – ističe Bajić pričajući o osnovi na kojoj je izgradio ideju besplatne škole sporta.

Prečesto su poljane za igru prazne i po prijatnom vremenu, principom rada su škole sportova odvojile od mogućnost roditelja sa manjim primanjima.

foto: danas.rs


-U Beogradu smo svedoci da je zbog članarina, različitih putovanja, takmičenja, priprema, kampova, sport postao finansijski nedostižan za mnogo porodica. Na drugoj strani fudbal je u bazi sport gde su najveći asovi potekli iz radničkih, neimućnih porodica, imali su želju koju su ostvarili, a sada je možda nekim novim talentima mogućnost zatvorena zbog novca. To sam želeo da promenim, da vratim nekadašnje vrednosti divnom sportu.

U saradnji sa Fudbalskim klubom „Mali Mabat“ pokrenuo je besplatnu školu fudbala „Trening plus“ za decu uzrasta između sedam i deset godina. Razvijaju se mališani kroz treninge, međusobne utakmice. Najbolji mogu nastaviti u mlađim selekcijama pomenutog kluba.

-Mnogi su bili skeptični da li je besplatno, zaista besplatno ili članarine zamenjuju drugi troškovi. Vremenom su uvideli da nema razloga za nepoverenje i broj polaznika je rastao. Kroz saradnju sa kompanijama data je mogućnost za dalji napredak, kupovinu opreme, obezbeđivanje termina u sali. Veliku pomoć našoj školi, od početka, bezuslovno, pružila je kompanija „Mocart“ Na ovaj način vraćamo ugled i trenerima. Često kolege koje rade sa najmlađima izvor egzistencije imaju u članarinama, bez mogućnosti da uplaćuju sebi radni staž, osiguranja. Ovo je realna solucija da kroz donacije sebi obezbeđuju i radni staž.

Rasti zdravo – sport u škole
Šabac je bio prva lokalna samouprava koja je pokrenula projekat besplatne škole sporta „Rasti zdravo“ 2010. godine, namenjenog predškolcima i učenicima mlađih razreda osmoletki, a od 2014. je otpočela saradnja sa Savezom za školski sport Srbije i realizacija projketa pod nazivom „Rasti zdravo – sport u škole“ namenjene deci od sedam do deset godina, a podrazumeva dva dodatna časa Fizičkog vaspitanja van standardnog školskog programa. Obuhvaćene su 24 školske jedinice, oko 1.700 učenica i učenika.
Zbog epidemiološke situacije nije moguće sprovoditi projekat u ovom trenutku, na pomenuti način, ali, prema najavama, kada uslovi to dozvole biće nastavljena realizacija.


Škola „Trening plus“ funkcioniše gotovo tri godine, ali nije suština u njoj, već primeru koji vredi slediti. Svaka dobra ideja ima još veću vrednost kada se proširi postajući princip.

-Svaka besplatna škola bilo kojeg sporta, bilo gde u Srbiji biće pobeda. Pozivam sve kompanije da pomognu, lokalne samouprave da pruže podršku i kolege u fudbalu i drugim sportovima da se odvaže i započnu rad na ovaj način. Otvoren sam za svaku pomoć, dostupan u svakom trenutku. U blizini, u Ljubljani imamo primer gde lokalna samouprava finansira besplatne škole različitih sportova gde se deca mogu oprobati, a stručnjaci usmeravaju na sport za koji ima najviše predispozicija. Iz iskustva znam da se uz iskrenu želju, mnogo lepih stvari dogodi – zaključio je Bajić.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa