29. septembar 2011.29. sep 2011.
ZABELEŽENO U SELU SKUPLjEN, OPŠTINA VLADIMIRCI

ĐUL AVLIJA UGOSTILA ČIKA BOCU

Udruženje roditelja dece obolele od malignih bolesti osnovano aprila ove godine, u Skupljenu, u popularnoj Đul avliji okupili su se po drugi put i uživali u prelepom krajoliku
Najbitnije je da je deci lepo i da se razmenjuju iskustva. Ovo nisu kratkotrajne i lake bolesti, traju i po tri godine ali je procenat izlečenja preko 60 odsto i to hrabri. Priča je potpuna, jer ovaj prostor nadahnjuje i oplemenjuje, a deca imaju sve što bi im pobudilo pažnju, kaže predsednik Udruženja Vladimir Radulović.
Domaćin i vlasnik etno prostora Bora Pantelić uz suprugu i tim istomišljenika bio je oduševljen gostima.
- Najbitnije je da vidim da uživaju. Retko je da se ovakvi gosti nađu u Đul avliji, a imali smo brojne goste sa raznih mesta. Godi nam njihovo dobro raspoloženje, zborio je Pantelić.
Jedan od roditelja i organizator Stevan Šimonović, podsetio je prvo na legendu koja datira iz turskih vremena.
- Đul avlija svedoči o velikoj ljubavi koja je prekinuta obećanjem devojke Turčinu, ali su se mladi i nadalje viđali. Turcima se dojavilo pa je plotun trebao da presudi momku, ali je devojka ostala kao Ruža đula po turskom pala pred voljenog i dala svoj život. I tako niče Đul avlija koju obećaše da će okititi ružama u sećanje na Ružu ili ti đulu tek bilo kako bilo entuzijazmom i silnim radom nikao je prostor za ponos. Tu su i životinje za igru, i kulturno umetnički sadržaji, ali i prostor za roditelje, sve u svemu lepota druženja, govorio je nadahnuto Šimonović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa