8. april 2021.8. apr 2021.
INTERVJU SA OLIVEROM ZATEZALO, DIREKTORKOM ODSEKA ZA VISOKOTEHNOLOŠKU BEZBEDNOST U UPRAVNOM ODBORU HUAWEI CANADA

ZAŠTITITE DECU NA INTERNETU

O uspešnoj Šapčanki Oliveri Zatezalo (rođ. Milošević) pisali smo u napisu „Nismo više daleko“ (01.06.2017, br 3631). Bila je đak generacije OŠ “Sele Jovanović” i Šabačke gimnazije, a po završetku Elektrotehničkog fakulteta, preselila se sa suprugom i pedesetak prijatelja i kolega u Kanadu. Pre više od deset godina nagrađena je kao top talenat u jednoj od najvećih nacionalnih telekomunikacionih kuća. Trenutno radi kao direktor Odseka za visokotehnološku bezbednost u Upravnom odboru globalne telekomunikacione kuće Huawei Canada. Redovno drži predavanja o sigurnosti mobilnih mreža i privatnosti podataka na kanadskim fakultetima i globalnim konferencijama. Nedavno je proglašena za jednu od 20 najuticajnijih žena u oblasti visokotehološke bezbednosti u Kanadi. Ne poznajemo boljeg sagovornika na temu zaštite dece na internetu.



Na koji način se obavlja odbrana od visokotehnološkog kriminala, šta to podrazumeva?
- Radi se o setu kontrola koje treba implementirati u projektovanje moderne mobilne mreže, koji se posle nadziru u realnom vremenu preko bezbedonosno-operativnih centara. Ideja je da Bezbedonosno-operativni centar ima unapred implemetirane algoritme pomoću kojih prati prihvaćeni modus ponašanja na mreži. Čim nešto izađe iz okvira očekivanog, šalje se alarm analitičarima koji rade u centru 24x7 i počinju istraživanje uzroka oglašavanja alarma. Koordinacija i saradnja sa stručnjacima u firmi je veoma važna, mi delimo iskustvo i informacije o novim vrstama napada i novim strategijama odbrane, da bi svi zajedno našli način kako da se izborimo sa njima.

Deca i u običajenim okolnostima provode više vremena na internetu nego što je neophodno, ali sada, u vreme kovida, kada mnogo učenika uči od kuće, to predstavlja ozbiljan problem. Šta roditelji mogu da urade kako bi njihova deca bila bezbedna na internetu?
- Jedan od svaka tri internet korisnika je dete. Situacija u vezi sa kovidom dodatno izlaže decu nepoželjnim uticajima, od uznemirujućih slika do internet predatora. Kao prvo, roditelji moraju da edukuju svoju decu o rizicima na internetu kao mestu gde mogu da se dogode loše stvari. Kao što se deca uče da čuvaju torbu ili novčanik dok su u gužvi, ili da pogledaju levo ili desno dok prelaze ulicu, moraju se naučiti da budu svesni opasnosti koje vrebaju na internetu.



Na koji način možemo da zaštitimo našu decu?
- Mnogi internet provajderi pružaju opcije za roditeljsko nadgledanje. Takođe, roditelji mogu da nabave softver koji blokira pristup određenim sajtovima i ne dozvoljava da se lične informacije postavljaju na internet. Neki alati su besplatni. Roditelji bi trebalo da odluče koje alate će instalirati i da vode računa da budu redovno apdejtovani. Takođe, mogu da traže informacije od škole o njihovoj onljan platformi i zaštiti koju koriste, da pitaju šta se dešava sa video zapisima, gde i kako se skladište, koliko dugo i kome je odobren pristup.

Intenet nudi velike resurse za edukaciju, ali ima i mnogo sadržaja koji je neprimeren za decu. S obzirom da deca provode više vremena onlajn, postaje sve važnije da roditelji znaju kako da se staraju o njima i da deca nauče kako da se staraju o sebi


Roditelji bi trebalo da pojačaju nadzor nad onlajn aktivnostima svoje dece?
- Da, alati su sjajni, ali ne mogu da zamene roditeljsko nadgledanje. Oni bi trebalo da budu uključeni u onlajn aktivnost svoje dece, da drže kompjuter na mestu gde mogu da obrate pažnju na to što se dešava, ne u zasebnoj sobi, ili u odvojenom delu za učenje. Takođe, moraju da vode računa o tome da deca ne postavljaju svoje fotografije, ili lične informacije kao što su adresa, ili broj telefona (ili broj i lokaciju svoje škole nekome ko nema nikakve veze sa njom). Posebno bi trebalo pratiti aktivnost svoje dece kada su na mobilnim telefonima, tabletima, ili platformama za igrice.

Važno je i da obrate pažnju na ponašanje dece?
- Naravno. Psiholozi kažu da su najveći znaci da je dete meta onlajn predatora ukoliko naglo isključi kompjuter kada roditelji uđu u prostriju, ili kada se povlače iz porodičnog života i nevoljno diskutuju ili razgovaraju o onlajn aktivnostima.

„U februaru, napadači su ušli u bazu podataka kanadske provincije Kvebek, koja je imala lične informacije o učiteljima iz ovog grada. To je uticalo na više od 50.000 ljudi, od kojih je 400 prijavilo da im je identitet nakon toga ukraden. U UN, škole su imale više od 900 povreda podataka i drugih incidenata u vezi sa bezbednošću na internetu od 2016. do danas“


Koje su osnove sajber higijene?
- Naučiti dete da zna da nikada ne klikne na link u email-u koji ga upućuje da unese informacije iz naloga kako bi rešilo tehnički problem. Trebalo bi da, u tom slučaju, pozove odraslu osobu. Najbolje je otići direktno do sajta i ulogovati se. Linkovi u imejlovima koji deluju provereno mogu da vas usmere na nelegalne sajtove koji uzimaju vaše podatke za prijavljivanje, uključujući i šifru.

Šta biste nam predložili kao najbolju zaštitu na internetu, bez obzira da li koristimo mobilni telefon ili komjuter?
- Kada koristite najnovije verzije mobilnog operativnog sistema sigurnosnog softera, aplikacija i internet pretraživača, to je verovatno vaša najbolja odbrana od malvera i ostalih pretnji. Ako vam kompjuter ili telefon ponude da nešto apdejtujete, odmah to učinite. Ovi apdejti često imaju i sigurnosne dodatke koji vas štite od novih opasnosti. Ako vam nešto više nije potrebno, izbrišite. Softer koji više ne koristite je prevaziđen softver. To ga čini ranjivim za hakere koji pokušavaju da pronađu način da uđu u sistem. Sve što ne koristite, trebalo da izbrišete.

Psiholozi kažu da su najveći znaci da je dete meta onlajn predatora ukoliko naglo isključi kompjuter kada roditelji uđu u prostriju, ili kada se povlače iz porodičnog života i nevoljno diskutuju ili razgovaraju o onlajn aktivnostima


Šta biste poručili našim čitaocima?
- Intenet nudi velike resurse za edukaciju, ali ima i mnogo sadržaja koji je neprimeren za decu. S obzirom da deca provode više vremena onlajn, postaje sve važnije da roditelji znaju kako da se staraju o njima i da deca nauče kako da se staraju o sebi.
M.Filipović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa