8. april 2021.8. apr 2021.
Smanjen prinos i kvalitet plodova
ŠTETNE STENICE

Smanjen prinos i kvalitet plodova

Štete koje prave ovi štetni insekti iznose na stotine miliona evra po podacima koje iznosi EU zadnjih godina
Stenice su fitofagne štetočine, zadnjih godina veoma prisutne tokom cele sezone u biljnoj proizvodnji. Najznačajnije su povrtna stenica Nezara viridula i braon mramorasta stenica Haluomorpha halus. Ove dve vrste čine značajne štete na gajenim usevima i voćnim vrstama tokom sezone, te mogu u velikoj meri ugroziti prinose.
Povrtna stenica je kosmopolitska vrsta, kod nas je registrovana 2011. Prvi put (okolina Novog Sada) i za kratko vreme se proširila na celu zemlju, dok je braon mramorasta stenica registrovana prvi put 2014. (okolina Vršca) i ona se takođe za kratko vreme proširila na celu teritoriju Srbije.



Ishrana ovih štetnih vrsta je na plodovima i semenima, te je takav način svrstava u primarne štetočine. One su i polifagne migratorne i invazivne vrste, i to ih kvalifikuje kao veoma opasne štetočine sa neefikasnim načinom za suzbijanje. Poseban problem u sistemu zaštite predstavlja masovni prelazak prve generacije sa ranih prolećnih kultura voća i povrća na soju, kukuruz, kasno povrćei voće. Brojnost im iz godine u godinu raste, i zbog mogućnosti iznenadnog preleta sa useva na usev, štete su iznenadne, direktne i velike.
Posledice takvog stanja su smanjen prinos, ali još značajnije je nastanak infekcija na oštećenim plodovima od strane mikoroorganizama. Kvalitet useva i plodova voća i povrća je smanjen, a često su takvi plodovi neupotrebljivi za ishranu, a zbog navedenih infekcija mikroorganizmima. Tokom ishrane stenice preko usnog aparata ubacuju u biljno tkivo enzime koji su sposobni da razlažu kako meka tako i čvrsta tkiva, a nakon toga ih usisavaju te se tako hrane.

Brojnost im iz godine u godinu raste, i zbog mogućnosti iznenadnog preleta sa useva na usev, štete su iznenadne, direktne i velike


MERE ZAŠTITE
Iskustava iz proizvodnje zadnjih godina pokazuju da je zaštita od ovih štetočina komplikovana i veoma teška. Zbog svog migratornog ponašanja te iznenadnog masovnog pojavljivanja u vreme zrenja plodova, suzbijanje je praktično nemoguća misija.
Do rešenja se ipak može doći i to primenom sredstava anti feeding (protiv hranjenja) i repelentnog dejstva koja su prirodna i neškodljiva za biljku i nemaju karencu.
Aminokiselinski preparat KingBo je sredstvo koje poseduje svojstva protiv hranjenja i odbijanja štetnih stenica, ima veoma izražena insekticidna i akaricidna svojstva zasnovana baš na pomenutim osobinama zbog sadržaja alkaloida. KingBo Water soluble fertilizer vodeni rastvor biljnog ekstrakta, proizveden iz lekovite biljke Sophora flavescens.
Redovnom primenom preparata KingBo u koncentraciji 0,2-0,3% obezbeđuje se dobra zaštita od mnogih štetnih vrsta a takođe i stenica, primenom u svim kulturama kao i zasadima Na taj način se umanjuje brojnost stenica ispod granice štetnosti.
U slučaju masovne pojave stenica koje su migrirale sa drugih kultura potrebno je obaviti dva tretmana kombinacijom KingBo 0,3%+Chitosan 0,2% (Chitosan tečno đubrivo koje sadrži oligosaharid (0,5%), ekstrakt kineske lekovite biljke Polugolum cuspidatum, prirodni imunostimulator-biovakcina. Ima dvostruko delovanje na patogena i na biljna tkiva, jer smanjuje stepen propadanja izazvan gljivicama, virusima, bakterijama i značajno smanjuje napad nematoda).

PSSS Šabac, Slavica Maksimović dipl.inž. zaštite bilja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa