8. april 2021.8. apr 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

Svetski dan osoba sa autizmom i Međunarodni dan dečje knjige

Bogatstvo života u različitostima

U kalendaru značajnih datuma 2. april beleži nekoliko. Svetski dan osoba sa autizmom, Međunarodni dan dečje knjige i dan rođenja najpoznatijeg pisca bajki za decu, Hansa Kristijana Andersena.
Drugi dan aprila tekuće godine zalaganjem Osnovne škole „Sveti Sava“, Biblioteke šabačke na jedinstven način objedinio je pomenute važne momente današnjice. Ako bismo imali pravo na samo jednu reč da sumiramo redove koji slede, to bi bila ljubav. Čitav kosmos bi stao u malu, ali najsnažniju od svih reči.

"Glas Podrinja"


Društvo školskih bibliotekara je podržalo ovaj konkurs. zahvaljujući mreži bibliotekara uspeli smo da na više od 500 adresa prosledimo konkurs i tako omasovimo ideju


-Na početku karijere imala sam priliku da budem gost u školama za decu sa smetnjama u razvoju i tada sam shvatila koliko su ona talentovana, snažna i emotivna. Njihov zagrljaj mnogo vredi. Zbog svega toga imam unutrašnju potrebu da ih uključim u svakodnevni život. Kada razmišljamo o životu, njegovim poteškoćama setim se kako je njima i njihovim roditeljima. Ovo što činimo je mrvica. Drugi april je značajan za sve nas, jer različitosti čine da učimo, razumemo i volimo jedni druge - istakla je Jasminka Petrović, književnica za decu, naglasivši da su biblioteke i bibliotekari pokretači magičnih događaja, jer poseduju poseban entuzijazam i ljubav.

Podrška deci i roditeljima
Knjiga i reč bile su inspiracija za postavku koju čine radovi pristigli na književno-likovnom konkursu “Daj mi reč da je naslikam” realizovanom na inicijativu Osnovne škole “Sveti Sava”, a namenjenom deci i učenicima koji se obrazuju po IOP programu.
Izložbu čini više od 200 radova koji su stigli iz čitave zemlje kao i komentari zahvalnih roditelja i drugih mentora koji su podržali decu učesnike.
-Ovo je prvi likovno - književni konkurs Osnovne škole Sveti Sava i verujem da će postati tradicija i da će grad i po njemu biti prepoznatljiv. Namenjen je isključivo deci koja se obrazuju po individualnom obrazovnom planu (IOP) i cilj je da i oni iskažu svoj talenat i mogućnosti. Na konkurs je pristiglo više od 200 radova dece iz više od 80 škola, odnosno 20 gradova. Zatečeni smo, u pozitivnom smislu, interesovanjem učenika. Shvatili smo da je ovo pravo vreme da se ovakav konkurs organizuje, jer u Srbiji ne postoji ništa slično namenjeno deci sa smetnjama u razvoju. Društvo školskih bibliotekara je podržalo ovaj konkurs. zahvaljujući mreži bibliotekara uspeli smo da na više od 500 adresa prosledimo konkurs i tako omasovimo ideju - naglašava Aleksandra Vuković Kurdulić, bibliotekarka OŠ “Sveti Sava”.

"Glas Podrinja"


Nagrađeni učenici
Radove je ocenjivao petočlani žiri u sastavu: Milena Kjuirina, dipl. slikar - restaurator, Mileta Đurić, dipl. slikar - profesor likovne kulture, Milena Cikuša, defektolog iz OŠ „Miodrag Matić“ iz Beograda, Jasmina Vilić, defektolog iz Š.O.S.O „Milan Petrović“ iz Novog Sada i Jelena Popović kao predstavnik lokalne samouprave grada Šapca.
Prvo mesto u Bejbi kategoriji osvojio je Kristian Radeljak (Umetnički prostor „Alternativa“) iz Kraljeva, drugo i treće mesto Marko Ivanović i Emilija Botućanin iz OŠ „Mladost“. Prva tri mesta A kategorije osvojili su učenici OŠ „Žarko Zrenjanin“: prvo mesto Siniša Novakov, drugo mesto Selmina Zekić i treće Skender Ametov. Prvo mesto B kategorije pripalo je Mihailu Jeremiu, OŠ „Ujedinjene nacije“ Beograd, drugo Relju Kalčovu iz OŠ „Boško Buha“ Beograd, a treće Luku Iniću iz OŠ „Ljuba Nenadović“ Beograd. Prvo mesto C kategorije osvojila je Ljubica Žigić, Školski centar sa domom učenika „Dositej Obradović“ Subotica, drugo Željko Ranđelović iz Specijalne škole sa domom učenika „Bubanj“, treće Andrej Kujundžić iz Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ iz Užica.


"Glas Podrinja"


Daj mi reč da je naslikam u hramu knjige
Hijerarhija na osnovu estetskog užitka je stvar pojedinca, međutim zbog svoje suštine, upravo izložba u holu Biblioteke može poneti epitet u superlativu.
-Ponosno kažem da otvaramo jednu od najlepših izložbi, jer slavimo život i izložbu izuzetnih radova izuzetne dece. Razlike i različitosti su bogatstvo života i samo ako njih slavimo, mi zaista i živimo. Dodaću i poruku da ukoliko nam život dodeli limun, mi treba da napravimo sok od pomorandže i ostavimo svetu da se pita kako smo to uradili - izjavila je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
Svečanom otvaranju izložbe u holu Biblioteke prisustvovali su Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke, Aleksandra Vuković Kurdulić, bibliotekar u školi „Sveti Sava“ i Jasminka Petrović, književnica za decu i mlade, kao i Bojan Damnjanović član Gradskog veća zadužen za obrazovanje.

Podrška obrazovnih ustanova, lokalne zajednice i celokupnog društva jedan je od najvažnijih segmenata za roditelje dece sa smetnjama u razvoju. Prihvatanje različitosti i razumevanje drugih ključ je jednakosti.
-Drugi april jeste Svetski dan osoba sa autizmom, ali osobe sa autizmom sa njim žive 365 dana u godini. Svaki vid podrške i te kako je značajan. U osobama ne treba da vidimo samo autizam, jer se kao i u svakom drugom biću krije karakter, duša i talenti. Manifestacija poput ove u Šapcu je sjajan način da se vidi duša i talenat, kao i podrška tipične populacije. Osobe sa autizmom su jednako društvena bića kao i svi mi, željni poštovanja, ljubavi i dostojanstvene osobe kao i sve druge - naglasila je Jelena Šebez Imić, majka nagrađenog Luke iz Beograda.
-Pozitivno smo iznenađeni angažovanjem OŠ „Sveti Sava“, jer je je to danas retkost. Rad je nastao kod kuće, kod nas ne postoji takav vid aktivnosti, te nismo ni očekivali nagradu. Andreju priznanje znači kao podsticaj - istakao je Rade Kujundžić, otac nagrađenog Andreja iz Užica.
Učenica trećeg razreda OŠ “Ratko Mitrović” iz Beograda, Nikolina dobitnica je specijalne nagrade, a svoj rad naslikala je putem kompjuterskog softvera čiji senzor radi na pokret oka.
-Veoma smo ponosni na Nikolinu i nagradu koju je odbila, jer njena sreća je najvažnija. Smatram da je događaj veoma dobro organizovan i ovakva dešavanja deci daju vetar u leđa da su uspešna i da mogu sve -rekla je Dušanka Nanuševski, Nikolinina majka.


-Čast mi je što mogu da u ime grada i u ime gradonačelnika podržim ovu manifestaciju. Drago mi je što je na ovaj način data prilika deci obrazovanoj po individualnom obrazovnom planu da budu deo aktivnosti koje nisu deo redovnog procesa obrazovanja i da kroz radove iskažu svoje talente. Naša obaveza je da svoj deci obezbedimo podsticajno okruženje, posebno onoj deci koja svoje potrebe i odnose sa svetom razvijaju na drugačiji način - rekao je Bojan Damnjanović, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje.

"Glas Podrinja"


Mogu da učim, mogu da stvaram
Centrala proslava provodom dana koji planeta obeležava kao Dan osoba sa autizmom priređena je u školi “Sveti Sava”. Mališani iz vrtića “Bubamara” su u dvorištu ove obrazovne ustanove realizovali predstavu “Da li ste vi žaba?” po dramskom tekstu Jasminke Petrović.
U parku kod Sokolskog doma dečiji horić iz vrtića „Sunce“ zajedno sa polaznicima škole i njihovim nastavnicima otpevao je pesmu “Ne rugaj se”, a učenici iz škole „Sveti Sava“ su odigrali predstavicu “A zašto”, takođe prema tekstu Jasminke Petrović.

Ljubav kao spona
Posle simbolične razmene belih i plavih balona u dvorištu, ispred Biblioteke šabačke su proglašeni pobednici u sve četiri kategorije Prvog književno-likovnog konkursa „Daj mi reč da je naslikam“.
-U prethodna tri meseca škola je realizovala likovni konkurs s ciljem motivisanja roditelja da se posvete kući tokom pandemije na jedan kreativan način, ali smo shvatili i potrebu da deci damo priliku kako bi bili nagrađeni u skladu sa svojim mogućnostima. Trudili smo se da trenutnu situaciju i problematiku maksimalno posvetimo deci, te je naš bibliotekar snimio sve tekstove namenjene likovnom konkursu i postavi na sajt škole. Deca su mogla kući da slušaju tekstove Jasminke Petrović, naše poznate spisateljice za najmlađe. Smatram da smo uspeli da promenimo kvalitet svakodnevice i učinimo nešto vredno za decu koja su veći deo vremena bila zatvorena u kuću - ističe direktorka OŠ “Sveti Sava” Katarina Tomić.
Male mažoretkinje nastupile su ispred Aneksa i Dečije biblioteke, a potom scenu prepustile muzičkom triu. Teodora Živković, klavir, Nađa Živković, flauta i Vladislav Popović, flauta kao i solo Sofije Petrović na violini su prigodnom numerom proglasile otvorenom izložbu koja će hol Vladičanskog dvora i hol Dečije biblioteke krasiti do 20. aprila.
Otvaranje postavke održano je bez prisustva publike zbog pandemije, a uživo prenos su svi zainteresovani mogli da prate preko fejsbuk stranice Biblioteke šabačke.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa