29. septembar 2011.29. sep 2011.
UNAPREĐENjE POLjOPRIVREDE U OPŠTINI KRUPANj

NEOPHODNA KREDITNA PODRŠKA

Na ime Fonda za razvoj poljoprivrede za 2011. godinu predviđen je budžet u iznosu od 2.000.000 dinara. U skladu s tim donet je program podrške za sprovođenje politike za ovu godinu. Na ovaj način raspodeljuju se sredstva, kao i oblici tržišnih podsticaja kroz kreditnu podršku za unapređenje i razvoj stočarske, ratarske, povrtarske i voćarske proizvodnje dodelom dugoročnih beskamatnih kredita
Poznato je da je opština Krupanj jedna od četrdeset najnerazvijenijih opština, da je privreda propala, a da se žitelji uglavnom u ovom brdsko planinskom kraju bave proizvodnjom maline i drugog jagodičastog voća.
- Celokupna situacija izaziva veliko nezadovoljstvo kod stanovništva, pošto su poljoprivredna gazdinstva zapala u oskudicu. Iz tog razloga Skupština opštine Krupanj pokrenula je inicijativu kod Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede za usklađivanje otkupnih cena maline i drugog jagodičastog voća sa cenama u ariljskom kraju. Ovogodišnja otkupna cena maline kretala se oko 70 dinara po kilogramu, dok je cena kupine dostizala 35 do 45 dinara, kaže Zorica Marinković saradnik za poljoprivredu.
Za unapređenje stočarske proizvodnje opredeljena su sredstva u vidu zajma koji iznosi 600.000 dinara. Kreditna podrška za razvoj stočarstva sprovodi se kroz poboljšanje rasnog sastava stoke. Pri tome odobravaće se zajmovi za nabavku kvalitetnih teladi, junadi, krava, ovaca, koza, krmača, pčelinjih rojeva i priplodnih pčelinjih matica. Pored propisanih opštih i posebnih uslova koji će biti naknadno utvrđeni konkursom, podnosioci zajma moraju podneti originalnu ili overenu kopiju izvoda iz glavne matične evidencije stoke za kvalitetna priplodna grla overen od strane odgajivačke organizacije.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa