15. april 2021.15. apr 2021.
foto: priv. fb profil

foto: priv. fb profil

KAJAK: REPREZENTACIJA SRBIJE

BORBA ZA NORME

Do sada kvote samo u jednosedima, sledi borba za dvosede. Svetski kup u Segedinu najbolja priprema za Igre. Mlađi seniori i juniori očekuju Svetsko i Evropsko prvenstvo. Grujić, Lagundžić i Subotić kandidtati
Kajakaška sezona 2020. apsolutno je devastirana epidemijom, odnosno pandemijom, a na početku 2021. mnogo je neizvesnosti, ne samo na domaćoj, nego i na međunarodnoj sceni. Međunarodni olimpijski komitet je rekao da Olimpijske igre ostaju na lokaciji gde su određene i u vreme kada je predviđeno, novog odlaganja neće biti, te su svi prinuđeni da rade kao da neće biti promena ni u predolimpijskom kalendaru. Kajak je doneo mnogo radosti u Rio de Žaneiru, doneo je nastup i za Šapčane, a proleće i leto će reći možemo li ponovo gledati članove KK „Zorka“ u reprezentativnim čamcima na najvećoj sportskoj smotri.

Deo stručnog štaba reprezentacije su Uroš Pavlović i Milan Đenadić, te će oni u julu put dalekog istoka, a još postoji šansa da im se još neko iz našeg grada pridruži. Voda će dati odgovor ističe Pavlović.

Princip u kajaku na Olimpijskim igrama je da uspeh pojedinca obezbeđuje nastup predstavnika države u disciplini, dok je odluka selektora ko će predstavljati nacionalni tim u njoj. Kroz provere forme na različite načine donosi se odluka.

foto: priv. fb profil


Pre pet godina su deo reprezentacije Srbije, iz redova kluba „Zorka“ bili Milenko Zorić u dvosedu na 1.000 metara i Nebojša Grujić u dvosedu na 200 metara. U međuvremenu, Zorić se vratio u klub iz Bačke Palanke, dok je atraktivna K2 200 disciplina, gde su Grujić i Novaković bili jedni od vodećih u svetu, eliminisana iz olimpijskog programa.

Pred početak najvećih izazova, šta je trenutno obezbedio srpski kajak za Olimpijske igre?
-Trenutno imamo obezbeđene norme samo za jednosede u muškoj i ženskoj konkurenciji. Naredni cilj je potraga za kvotama u dvosedima koje ćemo pokušati da obezbedimo u kontinentalnim dokvalifikacijama – približava nam Uroš Pavlović.

Ko iz redova ovdašnjeg kluba figurira kao olimpijska opcija u ovom trenutku?
-Nebojša Grujić će pokušati da izbori mesto u jednosedu na 200 metara gde smo već obezbedili nastup na Igrama, a on će pokušati da se nametne kao najbolja opcija za to nadmetanje. U dvosedima još nemamo sigurno mesto u Tokiju, ali će na zvaničnim takmičenjima pokušati da ga izbore naš Branko Lagundžić koji vesla dvojac sa Anđelom Džombetom iz Novog Sada, odnosno Mihailo Subotić u čamcu Ervinom Holpertom iz Bezdana. Branko i Mihailo ciljaju nastup u Japanu u discilini K2 1.000.

Koja su najvažnija takmičenja ove godine, uz Olimpijske igre?
-Nadamo se da neće biti otkazivanja. Do Igara najbolje očekuju dokvalifikacije za Evropu i Svetski kup u Segedinu u maju, dok mlađi seniori (do 23 godine) i juniori u kalendaru imaju Evropsko i Svetsko prvenstvo.

Podsećamo, posle mnogo Olimpijskih igara bez medalje, u Rio de Žaneiru Srbija je stigla do odličja, srebra dvoseda na 1.000 metara. Njihov trener bio je Šapčanin Miroslav Aleksić, dok su tandem činili bivši i ondašnji članovi „Zorke“ Tomićević i Zorić.
D. B.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa