29. septembar 2011.29. sep 2011.
VARIRANjE PODRŠKE POLITIČKIM STRANKAMA U POSLEDNjIH 20 GODINA

GAUSOVA KRIVA PODRŠKE JAVNOSTI

Sticanje podrške javnosti, predstavlja dugotrajan proces, dok pad može biti posledica trenutka. Ponovni uspon još je teži, a nekada i nemoguć
Od povratka višestranačkog sistema u Srbiju, za samo 22 godine, održano je 8 parlamentarnih, 9 predsedničkih i više lokalnih izbora. Uzimajući u obzir više krugova izbora za šefa države(a), neuspele izbore, izbore ponavljane na nekim biračkim mestima, potom odlučivanje o organima vlasti u bivšoj saveznoj državi, put izbornih mesta se kretalo mnogo puta u prethodne 2 decenije.
Osim čestih izlazaka na birališta, političku scenu Srbije, karakterisalo je mnogo stranaka. One su nastajale vrlo brzo. Nastajale su velike stranke, iz kojih su se vremenom izdvajale grupe koje su formirale nove, iz tih novih još novije, i tako redom. Sredstva za izborne kampanje, koja su se, do skoro, bespovratno davala svim učesnicima na izborima, napravile su, od osnivanja partija, i dobar biznis. Pokreti i grupe, osnovane kao nepolitičke, prerastale su u stranke, a rezultat svega toga je između 300 i 400 političkih partija u registru.
Posebno interesantne stranke za analizu, jesu one koje su uspele da se za kratko, ili nešto duže vreme, izdignu do velikih visina, i postanu činilac sa značajnom podrškom u javnosti, a potom, usled različitih faktora, dođu do nivoa partija sa podrškom ispod cenzusa, da čak, kao organizacije više ne funkcionišu, ili opet uspeju da se oporave i vrate politički značaj.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa