22. april 2021.22. apr 2021.
Širom otvorena vrata podrške
Savez slepih i slabovidih – godina jubileja

Širom otvorena vrata podrške

Šest i po decenija trajanja. Pomoć, edukacija, kvalitativno upotpunjavanje slobodnog vremena. Oko 200 članova. Zavidna biblioteka, sportske sekcije sa međunarodnim uspesima
U 2021. godini Savez slepih i slabovidih Mačvanskog okruga obeležava šest i po decenija rada. Trenutno broji oko 200 članova, a delovanjem pokriva Grad Šabac i opštine Bogatić, Vladimirci i Koceljeva. Uprkos dugoj tradiciji, mnogi nisu upoznati sa delovanjem SSS i principima na kojima je zasnovana.
-Mi se bavimo evidencijom i učlanjenjem slepih i slabovidih u našu organizaciju, pružamo svaku pravnu pomoć, uputimo sve u njihova prava, tu smo da popunimo formulare neophodne za naknade koji su često jedini izvori prihoda naših članova. Istovremeno pružamo pomoć u opismenjavanju na brajevom pismu, dve naše članice pohađaju Školu za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu, jedine tog tipa, ukoliko ima zainteresovanih organizujemo obuke za rad na računaru, pomažemo u nabavci govornog softvera, edukativne radionice, tribine – ističe sekretar Međuopštinske Organizacije Dragorad Baćanović i dodaje da je SSS organizovao različite vidove aktivnosti koje mogu na pravi način upotpuniti slobodno vreme.

Vitrine, uz knjige krase i sportska priznanja, pehari, jer i u sportu slepih i slabovidih Šabac i okolina imaju izvanrednu tradiciju


-Imamo bogatu biblioteku, različite književne žanrove, od udžbenika, preko priručnika do beletristike, mogućnost čitanja u našim prostorijama ili iznajmljivanja, a zahvaljujući saradnji sa Bibliotekom Saveza slepih Srbije mnogo dela je snimljeno na CD, ranije i kasete, te kome više odgovara može i da preslušava dela za koja je zainteersovan. Postoje radionice za obuku i izradu različitih predmeta koje kada vidite ne bi ste ni pretpostavili da slepa osoba može izraditi.
Vitrine, uz knjige krase i sportska priznanja, pehari, jer i u sportu slepih i slabovidih Šabac i okolina imaju izvanrednu tradiciju.
-Domine, šah, pikado, kuglanje, atletika, plivanje, dostupni su slepim i slabovidim ljudima kod nas, mi se ponosimo nacionalnim i internacionalnim šampionima iz našeg kraja. Rad zavisi od broja zainteresovanih. Naša ekipa se takmiči u nacionalnim ligama u kuglanju, pikadu, šahu, uz sve postoje i pojedinačna prvenstva. Svi imaju termine za treninge. Najbolji ulaskom u reprezentaciju mogu nastupiti i na međunarodnim takmičenjima.
Saradnja na nivou države srodnih organizacija omogućila je i susrete, smotre, nadmetanja, uvek prijatna druženja.
-Trudimo se u okviru naše organizacije da bar jednom nedeljno priredimo druženja članova, a na nivou Srbije postoje susreti članova, takmičenja u recitovanju, muzički festivali, prezentacije stvaralaštva, izložbe radova slepih i slabovidih, druge kulturno-zabavne manifestacije. Obeležavamo dan rođenja Luja Braja (04.01), Svetski dan slepih (15.10), Svetski dan osoba sa invaliditetom (03.12) i Dan osnivanja Organizacije (24.11). Vrata saveza su širom otovrena popodne, tu smo da pomognemo, podržimo i ohrabrimo, na svaki način – zaključio je Baćanović.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa