22. april 2021.22. apr 2021.
I dalje pojačani nadzori inspekicija
SAOPŠTENjE

I dalje pojačani nadzori inspekicija

Prema podacima koje je Mačvanskom upravnom okrugu dostavio Zavod za javno zdravlje Šabac, od početka epidemije, zaključno sa 17. aprilom 2021. godine ukupan broj pozitivnih lica na području Upravnog okruga je 24.716, dok je 27.226 lica bilo u kontaktu
Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, je na sednici održanoj u petak 16. aprila 2021. godine usled nepovoljne epidemiološke situacije naložio da se na području Republike Srbije nastave nadzori inspekcijskih organa.
U cilju sprovođenja naloga za nastavak kontrola inspekcijskih organa lokalnih samouprava i republičkih inspekcija načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnom kontaktu sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga. U kontrole su uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi lokalnih inspekcija i republičkih inspekcijskih službi.
Prema podacima koje je Mačvanskom upravnom okrugu dostavio Zavod za javno zdravlje Šabac, od početka epidemije, zaključno sa 17. aprilom 2021. godine ukupan broj pozitivnih lica na području Upravnog okruga je 24.716,dok je 27.226 lica bilo u kontaktu.
U fokusu kontrola su objekti koji su označeni kao rizični, a postupa se i po prijavama građana. Izveštaji o broju kontrolisanih subjekata,nepravilnostima koje se tokom kontrola uoče, broju inspektora koji je učestvovao u nadzoru i izrečenim merama se svakodnevno dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu. Inspektori su tokom nadzora odgovorno postupali.
Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše, čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine/. Ukoliko lica koja se predstavljaju kao inspektori odmah ne pokažu svoju legitimaciju, smatra se da to lice nije u službenom nadzoru. Ako lica koja jesu inspektori, a ne žele da se predstave, ovakvo ponašanje predstavlja i obeležje krivičnog dela.
Od petka 16. aprila do ponedeljka 19. aprila ukupno je kontrolisano 1684 objekta, u nadzoru je učestvovalo 87 inspektora, a u 63 nadzora utvrđene su nepravilnosti u vezi protivepidemijskih mera. Kao nepravilnosti koje su utvrđene u nadzoru protivepidemijskih mera navode se lična zaštitna oprema zaposlenih,fizička distanca-barijera i lična zaštitna oprema korisnika. Inspektori su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeli mere prema kontrolisanim subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju protivepidemijskih mera. Prema subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti izrečene su zakonom propisane mere. Doneta su dva prekršajna naloga od po 150.000 dinara i 22 prekršajna naloga od po 5.000 dinara.

Od petka 16.aprila do ponedeljka 19. aprila ukupno je kontrolisano 1684 objekta, u nadzoru je učestvovalo 87 inspektora, a u 63 nadzora utvrđene su nepravilnosti u vezi protivepidemijskih mera


Inspekcijske kontrole na teritoriji Republike Srbije nastavljaju se i u narednom periodu.
Od 19. marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Prečišćen tekst nove Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti Kovid-19 može se pročitati na sajtu Centra za Kovid mere.
Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs
Svi zainteresovani mogu postaviti i pitanje za svaku nedoumicu ,a sva pitanja i odgovori biće objavljeni.
U borbi protiv epidemije pored poštovanja epidemijskih mera presudnu ulogu igra proces vakcinacije građana, koji se sprovodi u pojačanom intenzitetu. Odziv građana je dobar. Posebno ohrabruje odziv mladih, a vakcinaciju kao najefikasniju meru u borbi sa virusom Kovid -19.promovišu i lokalni mediji u svojim emisijama i saopštenjima.
Epidemiološka situacija na području Republike Srbije i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga i dalje je ozbiljna.Apeluje se na sve građane da poštuju naložene epidemijske mere i da se vakcinišu, jer je država Srbija obezbedila dovoljan broj vakcina i mogućnost izbora vakcine.Jedino na ovaj način možemo se zaštititi od virusa Kovid-19.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

4. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa