22. april 2021.22. apr 2021.
Osećanja pretočena u muziku
Sjajna Danica, klavir i violina

Osećanja pretočena u muziku

U tandemu oni stvaraju umetnost, ili dočaravaju genijalnost davnih tvoraca čudesnih harmonija. Dar i predan rad brišu granice između obaveze i najvećeg zadovoljstva. Zajedno kreirali su večnu sponu, između učenika Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i instrumenata gde iskazuju talenat. Ovo je priča o njima. Ne samo o običnom instrumentu, ili đaku, već i onome što ih je povezalo. Svakom izvedbom daruju nešto unikatno, a mi vam kroz reči približavamo tu posebnost
Gen tonskog sklada probudio se odlaskom u muzičko zabavište kada je imala pet godina, a danas kada je svećice na rođendanskoj torti označavaju broj deset, uz veliku ljubav, posvećenost prema notama stižu i priznanja sa takmičenja. Diplome nisu bile primarni kriterijum da redove koji slede posvetimo Danici Pandurović učenici drugog razreda Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i trećeg razreda osnovne škole „Nikolaj Velimirović“. Ono što talentovanu devojčicu posebno karakteriše je to što odlično svira dva instrumenta, klavir i violinu. Za laike, možda ništa neobično, ali su nam sportski pojasnili da je ekvivalent da ste podjednako dobri u košarci i tenisu.



-Kao maloj svideo joj se zvuk violine, no tada nije pokazala značajnije interesovanje za neki od instrumenata. Iako se bavim muzikom nisam forsirala da i Danica krene tim putem. Smatrala sam da je još uvek mala, te da će kada bude vreme odabrati sama. Nakon odlaska u Muzičko zabavište to se promenilo, i ljubav prema muzici je preovladala. Nastavila je da pohađa zabavište, a potom izrazila želju da svira klavir kod profesora Milutinovića. Ipak, sve češće je govorila o violini. Mislili smo da je to prolazno, dečje. No, vreme je pokazalo da nije tako - kaže Daničina majka Gordana, profesor klavira u Muzičkoj školi i ističući da muzika kao i sport, traži vreme, kontinuitet.
-Klavir i violina su tehnički zahtevni instrumenti i potpuno različiti. Od položaja ruke, do prstoreda, sve je drugačije, ali Danici to nije problem.



Svet u boji melodije
Za talentovanu devojčicu muzika je način da sve(t) oboji drugačijim tonovima, posebnim, a svaka nota nosi jedinstvenu emociju.
-Muzika mi pomaže da iskažem svoja osećanja i ono što nije moguće rečima. Volim da sviram, vežbam i to me zabavlja. Iskazivanje osećanja kroz muziku je najlepše. Igra sa tonovima i trenutnim raspoloženjem se ogleda kroz način sviranja. Ako smo previše ljuti to se primeti po grubim pokretima. Osećanje tuge, ili sreće drugačije sviramo. Tu su lepe harmonične, ili neke setne melodije- dočarava nam Danica svoje impresije i približava najdraže kompozicije.
- Kompozicija za violinu koju trenutno izvodim je končertino Frederika Kehlera. Delo je barokne muzike, a ona mi je posebno draga. Dela Berkoviča su mi najlepša kada je klavir u pitanju. Melodična, a legato na varijacijama je veoma zanimljiv, iako klavir nema tako dobar legato kao violina.
Talenat, trud i predan rad naša mlada sagovornica vidi kao važne elemente u ostvarenju svojih snova.
-Vreme provedeno u vežbi zavisi od toga da li je koncert, takmičenje, ili školski čas. Postoje i prilike kada radim više. Takmičenje vidim kao priliku da se zabavim i pokažem sve ono što sam naučila tokom godine. Ne smatram da treba da pobedim i dobijem bodove. Kada stigne diploma svakako je dobar osećaj i znak da sam dovoljno radila. Trema je nekad prisutna, to je sasvim prirodno, ali ako je neko vežbao, trudio se, ona će nestati. Tada strah neće zavladati.

Prijateljstvo najveće blago i podrška
Internacionalno takmičenje „Davorin Jenko“, Deveti festival gudača, Međunarodno onlajn takmičenje klavirista u Sloveniji, Međunarodno onlajn takmičenje klavirista,,Piccolo Piano Talents“ samo su deo priznanja koje je ponela Danica. Ona krase sećanja, ulepšavaju enterijer, dok ih spaja neopipljiva nit ljubavi ojačane posvećenošću. Gordana i Danica se slažu da takmičenja nisu prioritet u ranom uzrastu, ali da mogu biti dobra vežba. Scenu dele kada je Daničin izbor violina. Mama je tada prati na klaviru i to su posebni trenuci za obe. Profesori Muzičke škole Miloš Milutinović (klavir) i Milan Bogdanović (violina) oblikuju postojeći talenat učenice svojim mentorstvom na časovima.
Svet muzike dobro je poznat i Daničinim drugarima iz Nikolajeve. Velika su joj podrška, a uz prijateljstvo spaja ih i zov melodija kojem nisu odoleli.
-Isidora, Nina, sviraju klavir, a Dača harmoniku. Drugari me često pitaju koliko vežbam, kada je takmičenje. Veliku podršku pružaju mi profesori Miloš i Milan, kao i učiteljica iz osnovne škole Dušica Starčević, a posebno moje odeljenje III1 - ponosno ističe Danica za kraj našeg prvog razgovora.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa