22. april 2021.22. apr 2021.
Foto: BSS

Foto: BSS

BICIKLIZAM: TRKA BEOGRAD – BANjA LUKA

Šabac cilj prve etape

Prva od četiri etape biće okončana u Šapcu. Predstavnici 35 država. Takmaci u Šapcu između 14:15 i 14:30. Cilj kod Trga šabčkih žrtava. Gosti sa većine kontinenata. Učesnici vakcinisani
Pod pretpostavkom da broj čitate na dan izdavanja, možemo reći da danas startuje 15. izdanje međunarodne biciklističke trke „Beograd – Banja Luka“. Takmičari, profesionalci iz 35 država sveta prvi okret pedala napraviće u srpskoj prestonici, a cilj početne etape biće u Šapcu i to baš na danas obeležavan Dan grada.
Šabac nije prvi put deo putanje ovog međunarodnog događaja. Svih prethodnih godina karavan je prolazio područjem naše lokalne samouprave, prethodne je trka prošla gradskim ulicama, Šabac je bio prolazni cilj, a sada prvi je kraj etape u ovom gradu.
-Etape su formirane tako da za teren odgovara različitim peroformansama biciklista. Postoje deonice i za one kojima odgovara raniji teren, kao i takmičare naklonjenije brdsko-planinskoj vožnji. Prva etpa je ravničarska i mislim da možemo očekivati brz i zanimljiv finiš 22. aprila gde će pobednik biti odlučen verovatno u sprintu – rekao je Saša Gajičić, sekretar Biciklističkog saveza Srbije, naš sugrađanin i nekadašnji profesionalac koji je, između ostalog, vozio i na čuvenoj trci Giro di Italia.



Dužina prve etape Beograd – Šabac iznosi 96 km, a u kilometražu ulaze i tri kruga koja će biciklisti morati da savladaju u našem gradu. Start je u Beogradu, s Trga republike, dok je cilj kod gradske tržnice, odnosno Trgu šabačkih žrtava.
-Start prve etape je u podne, a najbrži bi u Šapcu trebalo da budu između 14:15 i 14:30, naravno, mnogo faktora odlučuje o brzini koju će razviti. Učesnici, kao i članovi klubova će prenoćiti u Šapcu, a potom se karavan seli u Obrenovac odakle startuje druga etapa do Bijeljine. Ona takođe vodi kroz Šabac, ali ne kroz gradski deo, već obilazni put – dodaje Gajičić.
Naredne dve etape su Bijeljina – Vlasenica i Prijedor – Banja Luka. U Srbiju je stiglo 175 biciklista iz 35 država, postoje predstavnici gotovo svih kontinenata. Najjači timovi dolaze iz Španije, Italije, SAD, Kazahstana Republike Irske, Paragvaja, Slovenije, Novog Zelanda, Kambodže, Rusije, Holandije, Francuske, Austrije, država regiona, reprezentacije Srbije i debitant, selekcija Crne Gore. Titulu brani Poljak Jakub Kračmarek. „Beograd – Banja Luka“ je svrstana u prvu kategoriju Međunarodne biciklističke federacije“, jedna od malobrojnih trka koje nisu otkazane zbog pandemije, a obaveza svih učenika, kako biciklista, tako i članova timova, odnosno kompletnog karavana je da budu vakcinisani.
Nadmetanje je nastalo 2007. godine kao deo specijalnih veza Srbije i Republike Srpske, specifičnost je da se međudržavna granica prelazi slobodno, te da je osim sporta, jačanja veza Srbije i entiteta druge države, cilj i promocija turističkih potencijala ovog područja.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa