29. april 2021.29. apr 2021.
svetla tačka: m. gordić

svetla tačka: m. gordić

FUDBAL: SUPER LIGA

Mačva bolja od Parme

Više nema ni matematičke šanse za spas. U najjačim ligama nekoliko ekipa lošiji učinak od Šapčana. Ostatak šampionata šansa za još nekog mladog igrača i još koji bod
Šabačka „Mačva“ odavno je izgubila realne šanse za opstanak, već dugo su i najveći optimisti prestali da traže kombinacije koje će „crveno-crne“ sačuvati među najboljima, a od prethodnog vikenda i matematika je donela konačnu presudu. Mačva će naredne sezone igrati u Prvoj ligi Srbije.

Kada situacija nije za šalu, možda se baš onda treba našaliti i to ne izgovarajući laž, već istinu gde komparacija i realnost nisu baš u prvom planu. Baš to sugeriše naslov koji vidite. Kao što znate, Srbija nije ni blizu najmnogoljudnijih u Evropi, a opet ima jednu od najbrojnijih liga na starom kontinentu. Više timova igra Super ligu ove sezone nego u Nemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Ukrajini, a jednako kao u Engleskoj, Italiji, Španiji, Francuskoj. U svakom od pomenutih nadmetanja odigrana su 33 kola i kada gledamo bodovni saldo ekipa, vidimo da nema sa Mačva loš učinak, već da u svakoj ima ekipa koje su osvojile manje bodova. Dakle, Mačva sa 21 poenom, ima bod više nego slavna Parma, nekadašnji osvajač Kupa UEFA, tri boda više od Krotonea, takođe člana Serije A, Šefild Junajteda u Engleskoj, odnosno Dižona u Francuskoj, naravno uz OFK Bačku u Srbiji. Naravno da nisu kvaliteti šampionata za poređenje i da ovakva usporedba ništa ne znači, ali kada nema druge, može se pokušati sa malom šalom, a opet činjenicom. Sve pomenute ekipe će naredne godine igrati u drugom rangu svojih država.

Omladinci šampioni
Potpuno drugačiju sezonu od seniora, imali su omladinci Mačve koji su osvojili titulu i plasirali se u Kvalitetnu ligu Srbije ubedljivije nego bilo koja druga ekipa. U Prvoj ligi FSRZS Šapčani su šampionski zvanje obezbedili devet kola pre kraja! trenutno imaju jedan nerešen meč i 25 pobeda u 26 kola i 31 bod više od prvog pratioca. Ekipu predvodi Dragoslav Kostić.


Ništa novo o Mačvi se ne može reći. Izgubio je šabački klub i u Ivanjici, to je četvrti uzastopni poraz, sedmi meč bez pobede, danas dočekuje Radnik iz Surdulice od 14:45, a potom u sredu, petog dana maja gostuje u Inđiji, Surduličani su imali još jednu odličnu sezonu, već su stabilan superligaš, sve bolje plasiran, dok Inđija još ima čemu da se nada. Mačva ne može pomoći sebi, ali može pokvariti tuđe planove.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa