6. oktobar 2011.6. okt 2011.
DRENOVAC

PREVENTIVNI PREGLEDI ROMSKE POPULACIJE

Lekari Doma zdravlja Šabac u ponedeljak, 03. oktobra, obavili su preglede romske populacije u saradnji sa romskim zdravstvenim medijatorkama. Ministarstvo zdravlja i Romska udruženja inicijatori akcije. Cilj uključivanje većeg broja Roma u zdravstveni sistem i poboljšanje njihovog zdravlja
Milica Aličić i Slađana Stanković, zdravstvene medijatorke, već dve godine obilaze romsku populaciju na terenu. Na taj način pokušavaju da razviju kod žitelja Drenovca svest o potrebi preventivnih pregleda. Na njihov poziv lekari šabačkog Doma zdravlja po prvi put su na području grada organizovali preglede žena i dece.
- Radimo na poboljšanju zdravlja Roma. Slabo dolaze u Šabac pa smo morali da pokrenemo akciju uz pomoć Doma zdravlja. Sve je krenulo onako kako treba ““ rekla je Milica Aličić, zdravstvena medijatorka.
Preventivni pregledi obuhvatili su ginekološke preglede za žene i pedijatrijske i stomatološke preglede za decu. Mogućnost pregleda kod ginekologa iskoristile su mnoge Romkinje iz Drenovca jer su, najčešće zbog nedostatka novca, bile sprečene da to obave u Šapcu. Kako i same ističu bilo im je mnogo lakše da dođu u drenovački Dom zdravlja nego da idu u Šabac, a i mnogo im znači prvenstveno zbog samog zdravlja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa