29. april 2021.29. apr 2021.

Molitveno sećanje na osamdesetu godišnjicu od početka stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu

Molitveno sećanje na stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu obeležava se svake godine u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki 22. aprila, na dan proboja poslednjih Jasenovačkih logoraša. Ove 2021. godine navršava se osamdeset godina od stradanja srpskog naroda Kozare, Potkozarja, u Drakseniću, pokolja u Slavoniji, stradanja u Pakračkom i Požeškom kraju. U spomen na sve stradale ovih nemilih događaja Episkopija Pakračko-slavonska organizuje okupljanje, kako bi se svim žrtvama odala dužna počast.

U četvrtak 22. aprila 2021. godine u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki, sa početkom u 9:00 časova održana je sveta Liturgija. Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je s vernim narodom pravoslavni episkop Eparhije Pakračko-slavonske Jovan, sa više Visokopreosveštene i Preosveštene gospode Arhijereja.

Po završetku molitvenog okupljanja upriličena je poseta manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, gde je osveštan novouređeni manastirski konak. Ovaj događaj od značaja je da se prisetimo postradalih i nastavimo kulturu sećanja na Jasenovac i njegove žrtve. Očuvanje sećanja na najveće stradanje srpskog naroda i obeležavanje pomena žrtvama obaveza je koju srpski narod ne sme prepustiti zaboravu. Prisustvo našeg naroda u Jasenovcu svojevrsna je podrška srpskoj nacionalnoj manjini u Republici Hrvatskoj. To je ujedno i dokaz da Republika Srbija uvek stoji uz svoj narod ma gde se on nalazio.

Događaju je prisustvovao Vladan Krasavac,načelnik Mačvanskog upravnog okruga, predstavnici grada Loznice i opština Mali Zvornik i Ljubovija.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa