6. oktobar 2011.6. okt 2011.
SEDAM DECENIJA OD ZLOČINA FAŠISTA U DRAGINCU

SEĆANjA OČEVICA NA MASOVNA STRELjANjA

Na osamnestom kilometru puta od Loznice prema Valjevu nalazi se varošica Draginac. Ime je dobila po kraljici Dragi Mašin, koja je bila udata za poslednjeg Obrenovića kralja Aleksandra
Nekada je Draginac bilo veoma živo trgovačko i zanatlijsko mesto.I kao sedište nekoliko susednih sela, a i kao raskrsnica puteva Tekeriš - Loznica i Loznica -Valjevo pre Prvog svetskog rata bio je poznato kao centar Gornjeg Jadra. Međutim izgradnjom puta Valjevo - Loznica, trasa nije prolazila kroz Draginac već sa leve strane reke Jadar.Time je znatno umanjen tranzit kroz ovu varošicu.
Kada smo supruga i ja postavljeni u draginačku školu, uoči samog Drugog svetskog rata, živeli smo kao u svakoj maloj varošici. Škola sa osam učitelja, zdravstvenom stanicom, poštom, žandamerijskom stanicom, dva sveštenika. Pored četiri kafane i tri dućana, bilo je i nekoliko zanatlija: opančar, abadžija, kovač - potkivač i mesar.
Život je tekao svojim uhodanim tokom.Svi smo se družili, posećivali.Ni pripadnost različitim političkim partijama nije delila meštane, niti je unosila zlu krv u život ove varošice.
Približavao se Drugi svetski rat. Već 1.septembra 1939.godine Poljska postaje prva žrtva Hitlerove agresije.U aprilu 1940.godine, okupirane su Danska, Belgija, Holandija, Norveška.U oktobru na red su došle Mađarska i Rumunija.Ratna opasnost nadvila se i nad našom zemljom.U ime Jugoslovenske vlade Cvetković i Cincar Marković, potpisuju pakt o pristupanju naše zemlje Trojnom paktu (Nemačka, Italija i Japan) 25. marta 1941. godine. Masovnim demonstracijama već 27. marta narod je srušio Pakt o savezništvu sa Nemačkom.“Bolje rat nego pakt“! I rat je došao.Bez najave stotine crnih orlušina obrušilo se na Beograd.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa