6. oktobar 2011.6. okt 2011.
INTERNET KRIMINAL

PREVARANTI SVE DOSETLjIVIJI

Nedavno je pažnju javnosti privukao slučaj pedesetjednogodišnjeg Šapčanina koji je prilikom hapšenja posedovao pet gigabajta pedofilskog materijala. On je uhapšen u nastavku akcije „Armagedon“, u kojoj je od 2008. godine uhapšeno više od 25 lica zbog posedovanja, pribavljanja i prikazivanja pornografskog materijala na kojima su maloletna lica.
Koliko je teško ustanoviti identitet i poreklo dece koja se nalaze na zaplenjenim materijalima ove vrse i da li je bilo slučajeva pronalaženja dece iz Srbije Vladimir Urošević kaže:
-Ukupno se radilo o tri slučaja prilikom kojih su pronađene žrtve krivičnih dela. Radilo se o deci uzrasta od 3 do 16 godina. Da li na snimcima postoje žrtve sa naše teritorije utvrđuje se analizom sadržaja snimaka i fotografija, na osnovu samih događaja na licu mesta i činjeničnog stanja koje se tamo može zateći.
Na sajtu MUP Republike Srbije postoje saveti roditeljima kako da zaštite decu od pedofilije na internetu. Najkorisniji od njih su: da naučite decu da ne odgovaraju na sumnjive poruke, a takve poruke sačuvajte, mogu vam poslužiti kao dokazi. Naučite ih da stvaraju bezbedne profile kojima mogu zaštititi svoju privatnost, da zaštite svoju šifru i da reaguju samo na poruke osoba koje poznaju van interneta. Ukoliko deca hoće da objave na internetu svoju ili sliku porodice, kuće, trebalo bi da se o tome posavetuju sa roditeljima. Privatne informacije (broj telefona, adresu, školu, sportski klub i sl.) deca ne treba da upisuju u razne upitnike na sajtovima niti da ih daju nepoznatim ljudima. Na početnim stranama mreža za socijalno druženje (Fejsbuk, Tviter“¦) postoje pravila za korišćenje istih, saveti, a navedena je i starosna granica za korišćenje mreža.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa