6. maj 2021.6. maj 2021.
Kontrole i za  vreme praznika
SAOPŠTENjE NAČELNIKA MUO

Kontrole i za vreme praznika

Od petka 30. aprila do ponedeljka 03. maja ukupno je kontrolisano 1215 objekata, u nadzoru je učestvovalo 72 inspektora, a u jednom nadzora utvrđene su nepravilnosti u vezi protivepidemijskih mera
Usled nepovoljne epidemiološke situacije na području Republike Srbije, nastavljene su aktivnosti i kontrole sprovođenja naloženih mera. S tim u vezi načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnom kontaktu sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga. U kontrole su uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi lokalnih inspekcija i republičkih inspekcijskih službi.

U fokusu kontrola su i dalje objekti koji su označeni kao rizični, a postupa se i po prijavama građana. Izveštaji o broju kontrolisanih subjekata, nepravilnostima koje se tokom kontrola uoče, broju inspektora koji je učestvovao u nadzoru i izrečenim merama se svakodnevno dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu. Inspektori su tokom nadzora odgovorno postupali.

Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše, čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine/. Ukoliko lica koja se predstavljaju kao inspektori odmah ne pokažu svoju legitimaciju, smatra se da to lice nije u službenom nadzoru. Ako lica koja jesu inspektori, a ne žele da se predstave, ovakvo ponašanje predstavlja i obeležje krivičnog dela.

Od petka 30. aprila do ponedeljka 03. maja ukupno je kontrolisano 1215 objekata, u nadzoru je učestvovalo 72 inspektora, a u jednom nadzora utvrđene su nepravilnosti u vezi protivepidemijskih mera. Kao nepravilnosti koje su utvrđene u nadzoru protivepidemijskih mera navode se lična zaštitna oprema korisnika i radno vreme. Inspektori su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeli mere prema kontrolisanim subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju protivepidemijskih mera. Prema subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti izrečene su zakonom propisane mere. Donet je jedan prekršajni nalog od 150.000 dinara i šest prekršajnih naloga od po 5.000 dinara. Doneta je jedna mera pražnjenje objekta.

Inspekcijske kontrole na teritoriji Republike Srbije nastavljaju se i u narednom periodu.
Od 19.marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Prečišćen tekst nove Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti Kovid-19 može se pročitati na sajtu Centra za Kovid mere.
Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs

Svi zainteresovani mogu postaviti i pitanje za svaku nedoumicu, a sva pitanja i odgovori biće objavljeni.

U borbi protiv epidemije pored poštovanja epidemijskih mera, presudnu ulogu igra proces vakcinacije građana,koji se sprovodi u pojačanom intenzitetu. U lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga organizuju se vakcinalni punktovi na kojima se građani vakcinišu bez prethodnog prijavljivanja i u mestu stanovanja. Odziv građana je dobar. Posebno ohrabruje odziv mladih, a vakcinaciju kao najefikasniju meru u borbi sa virusom Kovid -19. promovišu i mediji u svojim emisijama i saopštenjima.

Epidemiološka situacija na području Republike Srbije i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga i dalje je ozbiljna. Apeluje se na sve građane da poštuju naložene epidemijske mere i da se vakcinišu, jer je država Srbija obezbedila dovoljan broj vakcina i mogućnost izbora vakcine. Ohrabruje podatak da se na teritoriji Republike Srbije značajno uvećava broj vakcinisanih građana,jer se jedino masovnom vakcinacijom možemo zaštititi od virusa Kovid-19.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa