13. maj 2021.13. maj 2021.
Subvencije domaćinstvima
GRADONAČELNIK ŠAPCA ALEKSANDAR PAJIĆ POSETIO GRADSKU TOPLANU

Subvencije domaćinstvima

Toplana će sprovoditi projekat termoizolacije zgrada, vredan 2,5 miliona evra, a finansira se sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj. Pomoćiće i Gradska uprava. Utopljavanjem zgrada u gradu, a po prvi put i seoskih kuća, smanjiće se rasipanje energije, potrošnja gasa, emisija štetnih materija i povećati komfor stanara uz smanjenje godišnjih računa za grejanje, a subvencije mogu dobiti sva domaćinstva, čulo se na konferenciji za štampu
Poseta gradonačelnika Šapca Aleksandra Pajića i njegovog zamenika Blaže Kneževića, JKP „Toplana - Šabac“, proteklog četvrtka, razgovor sa direktorom ovog preduzeća Slobodanom Jerotićem i posle toga prigodna konferencija za štampu, pored razgledanja pogona posle uspešno završene grejne sezone, imali su za cilj upoznavanje sa projektom termoizolacije zgrada. U okviru toga je predviđen paket mera energetske efikasnosti koji obuhvata termoizolaciju omotača zgrade i ugradnju termostatskih radijatorskih ventila i delitelja troškova.

"Glas Podrinja"


Ukupna vrednost projekta je 2,5 miliona evra, a finansiraće se sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj. Građani sklapaju ugovor o pristupu projektu, a troškove investicije otplaćuju u jednakim mesečnim ratama i to najviše 144 rate(12 godina) prema želji svakog, čulo se između ostalog na konferenciji za štampu.
Pajić je konstatovao sa zadovoljstvom da je ovogodišnja grejna sezona u toplani završena 29. aprila, veoma uspešno, sa jednom trećinom manje havarija nego prošlih godina.
- Sva domaćinstva imaće mogućnost da dobiju subvencije da mogu zameniti dotrajale prozore i vrata. Donet je Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, a za mesec dana biće formirana i Uprava za energetsku efikasnost u sastavu Ministarstva rudarstva i energetike. Svi će moći da se prijave za subvencije, i porodične kuće i stambene zajednice, kao i oni koji za grejanje koriste individualna ložišta i žele da pređu na efikasnije kotlove, na gas i biomasu, istakao je gradonačelnik.

"Glas Podrinja"


Posebno se naglašava da Ministarstvo raspisuje javni poziv za gradove i opštine koji žele da učestvuju i očekuje da se prvo prijave oni koji već imaju određeni novac opredeljen za ove svrhe. Lokalne samouprave će raspisati dva javna poziva. Jedan za firme koje će raditi na zameni stolarije, a drugi za građane koji žele da se prijave za subvencije, a mogu da „pokriju“ 50 odsto troškova. Biće donet i poseban pravilnik koji će definisati tačnu proceduru, a gradovi i opštine imaće svoje komisije koje će vršiti provere na terenu, kaže se u naknadnoj informaciji iz toplane, a procenjuje se da se prvi ugovori između opština i gradova mogu očekivati u septembru ove godine.
Podrška grada biće usmerena na sve građane, bez obzira gde žive. Do sada nisu postojale podsticajne mere za ljude koji žive na selu. Planirano je da 25 odsto finansira ministarstvo, 25 lokalna samouprava, a 50 odsto građani. Cilj je da se zameni stolarija po povoljnim uslovima koje država nudi. To su podsticajne mere za energetsku efikasnost, saglasili su se gradonačelnik Aleksandar Pajić i direktor šabačke toplane Slobodan Jerotić.
Za ugradnju termostatskih ventila i delitelja troškova, od ukupne vrednosti projekta, opredeljeno je 370.000 eura.
- Utopljavanjem zgrada smanjiće se rasipanje energije, potrošnja gasa, emisija štetnih materija i povećati konfor stanara uz smanjenje godišnjeg računa za grejanje. Da bi se na pravi način potencijal uštede iskoristio, građanima će na raspolaganju biti termostatski ventili čija je uloga da se omogući svakom stanaru da upravlja sopstvenom potrošnjom toplote, tako što će održavati temperaturu u stanu onako kako to njemu odgovara, odnosno da zatvaranjem ventila smanji temperaturu u vreme kad se ne nalazi u stanu. Smanjenje temperature za jedan stepen donosi uštede u potrošnji energije i više od šest odsto, što će se osetiti na računima stanara.

Sva domaćinstva imaće mogućnost da dobiju subvencije da mogu zameniti dotrajale prozore i vrata


Delitelji troškova na radijatorima omogućiće da se za svaki stan pojedinačno odredi potrošnja energije i iznos varijabilnog dela na kraju meseca. To znači da će zgrade imati različite troškove za grejanje kao i do sada ali od sada će i svaki stan u okviru zgrade imati drugačiji račun u odnosu na komšije, zavisno od načina ponašanja stanara, objasnio je direktor Jerotić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa