13. maj 2021.13. maj 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

XVII republičko takmičenje iz ugostiteljstva u Šapcu

Rapsodija ukusa i mirisa

Ekonomska škola „Stana Milanović“ domaćin XVII republičkog takmičenja iz ugostiteljstva za četvrti stepen. Ponosni na realizaciju, uspehe, profesore i učenike. Stručni žiri dodelio nagrade i priznanja. Obrazovna ustanova spremna za nove izazove
Iz sećanja jednom iščeznu detalji, spone, pretvaraju se u sekvence, ali kažu ljudi, jedino što zauvek ostaje u nama su mirisi i ukusi. Nismo katkad svesni da su tu, a onda kada prožmu sva čula, poput filmske role odmotavaju se trenuci kao da su dogodili pre koji dan. Senzacija na jednom čulu otvorila je širom vrata divnih sećanja. Kuvar, zbog svega toga nije samo zanatlija, sladokusac, hedonista, on je čarobnjak koji stvarajući obrok, stvara magiju što briše vremenske distance.
Mladi srednjoškolci koji su izborom škole odabrali da im kulinarstvo bude životni poziv, početke svoje umešnosti ili začetke magije pokazali su u Šapcu, u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“.
Nedavno na XVII republičkom takmičenju iz ugostiteljstva za četvrti stepen pokazali su svoju umešnost i spretnost. Svoje najbolje predstavnike poslalo je pet škola iz Srbije. Rapsodija ukusa, boja i mirisa stupila je na scenu.

"Glas Podrinja"


Takmičarske discipline bile su: priprema i dovršavanje jela pred gostom. priprema menija za svečani ručak, priprema jela po porudžbini od izabranih namirnica, usluživanje na svečanom ručku. Sve discipline pratio je i test teorijskog znanja iz kulinarstva, za kulinarske tehničara, usluživanja za ugostiteljske tehničare.
U ukupnom plasmanu prvo mesto pripalo je novosadskoj Srednjoj školi „Svetozar Miletić“, drugo Ekonomsko-turistička škola „Smederevo“ iz Smedereva, a treće Turističko-ugostiteljska škola „Leskovac“ iz Leskovca.
Centralni žiri činili su: predstavnik Zajednice ekonomskih škola i direktor Ekonomske škole iz Čačka Vladimir Nicović, Đorđe Alavuk profesor Akademije strukovnih studija Šabac, Dalibor Dimitrijević i Sonja Mijatović Jokić direktorka Ekonomske škole „Stana Milanović“.

"Glas Podrinja"


-Kako naša škola nema ugostiteljske tehničare koji su četvrti stepen, takmičili smo se samo u disciplinama koje su obuhvatale kulinare, te time naš ukupni plasman nije ni bio moguć među tri prvoplasirane ekipe. Sve odluke o pobednicima donete su jednoglasno, a nije bilo nijedne žalbe ili prigovora na rezultate takmičara. Stav komisije je bio da su svi oni koji su u ovim uslovima došli i takmičili se, zapravo, pobednici, a nije bilo nijedne škole da se nije vratila sa bar po jednom nagradom, pa je takmičenje i u tom smislu bilo uspešno jer je pokazalo da je kvalitet u svakoj od škola koje su uzele učešće prisutan - navode iz Ekonomske škole „Stana Milanović“ i dodaju da su se Kulinarski tehničari takmičili u disciplini koja je sabirala teoretsko znanje na testu i praktičnu izradu jela po izboru od namirnica koje su bile dostupne na takmičenju, a maturant škole domaćina, Ekonomske, Nikola Bošković, osvojio je 87 poena i drugo mesto u kategoriji pripreme jela po izboru.
Domaćini su zadovoljni organizacijom nadmetanja i nadaju se da će u narednom periodu ostvariti još bolje rezultate na republičkom nivou, a dosadašnji uspesi pokazatelj su kvalitetnog rada obrazovne ustanove i učenika.

"Glas Podrinja"


-Pridržavali smo se svih preporučenih mera zaštite kako bismo na pravi način realizovali takmičenje. Veliku podršku i zahvalnost dugujemo našim privrednicima koji su sve ovo pomogli, ali i svojim saradnicima. Ekonomska škola polako dobija priznanje na republičkom nivou, na šta smo ponosni. Šabac je poznat po svom gostoprimstvu, a verujem da smo to i potvrdili tokom dva dana takmičenja. Ovo je bilo veoma dragoceno iskustvo za učenike, jer su imali priliku da jedni uče od drugih. Naša deca po završetku škole imaju šansu za posao, ali i dalje školovanje, što znači da školujemo kadar po meri tržišta rada - dodaje direktorka Ekonomske škole „Stana Milanović“ Sonja Mijatović Jokić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa