13. maj 2021.13. maj 2021.
Nagrada je jednosglasno  dodeljena Nedi Đukić,  ikonopiscu iz Kragujevca  za izvanrednu ikonu  “Sila i spas” Foto: "Glas Podrinja"

Nagrada je jednosglasno dodeljena Nedi Đukić, ikonopiscu iz Kragujevca za izvanrednu ikonu “Sila i spas” Foto: "Glas Podrinja"

OTVORENA 25. IZLOŽBA IKONA U GALERIJI KULTURNOG CENTRA U ŠAPCU

SILA I SPAS

U Galeriji Kulturnog centra u Šapcu, proteklog petka otvorena je 25. Izložba ikona.
Tročlani žiri u sastavu: Jelena Hinić, ikonopisac, redovan profesor na Akademiji SPC u Beogradu, dr Miodrag Milutinović, freskopisac, docent na Akademiji SPC u Beogradu i Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti iz Šapca od prispele 83 ikone od 67 autora za izlaganje na 25. izložbi ikona odabrao je 40 ikona od 34 autora.

Uroš Lukić: Bogorodica, ulje na platnu Foto: "Glas Podrinja"


O IKONI
Svedoci smo povećanog interesovanja za našu nacionalnu istoriju, religiju i umetnost. Ovo naše, po zlu prepoznatljivo vreme, otvorilo je neke procese u društvenom životu, koji iskazuju težnju ka povrtaku tradiciji, obnovi verskog života i religiozne umetnosti. Priča o ikoni nije nimalo jednostavna zato što je ikona i umetničko delo i svetinja. Za ikonu možemo reći da je pravi doživljaj puta do večne svetlosti sa elementima egzorcijuma. Istorijska epoha za nju ne postoji. Podela na mnoge škole ikoni ne umanjuje opšti značaj i moć, samo određuje savršeni poredak u religioznoj umetnosti. Zanimljivo je da religiozna umetnost ima uvek aktuelnost, dok moderna slika ne nalazi precizna određenja i retka je kao „univerzum sazvučja“.
Sonja Petrović Jagić


Anastasija Stanojević: Sv. Jovan Bogoslov, jajčana tempera Foto: "Glas Podrinja"


Ljiljana Jovanović: Bogorodica sa Hristom, jajčana tempera Foto: "Glas Podrinja"


Izložbu je otvorila Sonja Petrović Jagić, kustos Galerije KC.
- Galerija Kulturnog centra već 25 godina unazad okuplja veliki broj kvalitetnih srpskih ikonopisaca, a iskustva vizantijske pravoslavne estetike prenesena su istančanim načinom i svedoče o živom i kontinuiranom trajanju ove tradicije kod nas, koja ne zastareva, već se svojom posebnošću uklapa u bogastvo različitih formi likovih izraza moderne umetnosti danas. Izložbu ikona čuvamo kao dragocenost, a ovogodišnja je jedna od najboljih u poslednjih nekoliko godina, istakla je Petrović Jagić.

Katarina Vuletić Svinarčuk: Sveti Nikola, jajčana tempera Foto: "Glas Podrinja"


Božidar Pantović: Sveta Marina, jajčana tempera Foto: "Glas Podrinja"


Nagrada je jednoglasno dodeljena Nedi Đukić, ikonopiscu iz Kragujevca za izvanrednu ikonu “Sila i spas”, koja je „studiozno urađena ikona potpuno u duhu srpske ikonografije pokazujući da je Neda na dobrom putu i da se lako izdvaja iz mnoštva i svedoči nam da tradicija srpske duhovnosti još traje“.
- Prvi put učestvujem na ovoj izložbi. Veoma mi je interesantna i kao posetiocu, a nagradu nisam očekivala. Zahvalna sam Kulturnom centru i uvaženom žiriju, rekla je autorka koja je na neobičan način predstavila Drugi Hristov dolazak.

Miloje Lukić: Sveti Nikolaj Velimirović, jajčana tempera Foto: "Glas Podrinja"


Posetioci su sa pažnjom razgledali radove, ponosni na činjenicu da su ikone nekolicine mladih umetnika iz Šapca našle svoje mesto na ovogodišnjoj, jubilarnoj izložbi.
Izložba će biti otvorena do petka, 14. maja.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa