13. maj 2021.13. maj 2021.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja

Pravi Javni poziv Ministarstva za konkurentnu poljoprivredu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja objavila je Prvi javni poziv o dodeli bespovratnih sredstava u okviru “Projekta za konkurentnu poljoprivredu Republike Srbije“
Program podrške po ovom Javnom pozivu obuhvata bespovratna sredstva za projekte za investicije usmerene u unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.
Bespovratna sredstva obuhvataju sledeće vrste investicija:
1) investicije za unapređenje proizvodnje u zaštićenom prostoru:
- nabavka, postavljanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća i cveća, kao i za proizvodnju rasada ovih kultura, itd.
2) investicije u nabavku novih mašina i opreme, opšte i specijalne namene, za proizvodnju biljaka na otvorenom polju:
- nabavka nove opreme za orezivanje, mlevenje, sečenje i uklanjanje ostataka nakon orezivanja u voćarstvu,
- nabavka i postavljanje sistema za zaštitu od grada u višegodišnjim plantažama,
- nabavka i postavljanje žičanih ograda oko višegodišnjih plantaža,
- nabavka nove opreme, mašina i uređaja za navodnjavanje i za zaštitu od mraza, - nabavka novih mašina za osnovnu i dopunsku obradu zemljišta,
- nabavka novih mašina za đubrenje, setvu, sadnju i mašina za zaštitu bilja,
- nabavka novog traktora snage do 80kW.
3) investicije u nabavku novih mašina i opreme za berbu/žetvu, transport i pripremu poljoprivrednih proizvoda za tržište.
Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ima: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik i privredno društvo koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.
Ova bespovratna sredstva namenjena su poljoprivrednim proizvođačima koji imaju poljoprivredna gazdinstva manjeg kapaciteta proizvodnje. Poljoprivredno gazdinstvo ostvaruje pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ako u Registru ima upisano:
1) do 0,5 hektara proizvodnje biljaka u zaštićenom prostoru;
2) do 2 hektara jagodastog voća, odnosno do 5 hektara ostalog voća;
3) do 2 hektara grožđa, na parcelama koje su upisane i u Vinogradarski registar;
4) do 3 hektara povrća (na otvorenom polju);
5) od 0,1 do 50 hektara cveća (na otvorenom polju);

Prvi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava za unapređenje konkurentnosti u oblasti proizvodnje voća, povrća i cveća, objavljen je na zvaničnoj internet stranici MPŠV i Upravi za agrarna plaćanja. Prijave po osnovu Javnog poziva podnose se u roku od 5. maja do 4. juna 2021. godine


Minimalna vrednost prihvatljivih troškova navedenih u Prijavi za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava ne sme biti manja od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a maksimalna vrednost prihvatljivih troškova navedenih u Prijavi za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava ne sme biti veća od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Bespovratna sredstva utvrđuju se u procentualnom iznosu od 50% od vrednosti prihvatljivih troškova, uključujući i pripadajuće poreze i doprinose za predmetnu investiciju, a preostali iznos od 50% od ukupne vrednosti prihvatljivih troškova obezbeđuje se kao kredit poslovnih banaka, sa kojima ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede ima potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u visini od 40 % i kao sopstveno učešće korisnika u visini od 10 %. Spisak poslovnih banaka sa kojima ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede ima potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji objavljen je na zvaničnoj internet stranici ministarstva poljoprivrede.
Prvi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava za unapređenje konkurentnosti u oblasti proizvodnje voća, povrća i cveća, objavljen je na zvaničnoj internet stranici MPŠV i Upravi za agrarna plaćanja. Prijave po osnovu Javnog poziva podnose se u roku od 5. maja do 4. juna 2021. godine.
Uz popunjen i potpisan obrazac Prijave dostavlja se:
1) uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda izdato od nadležnog organa jedinice lokalne samouprave;
2) uverenje o izmirenim dospelim obavezama po osnovu javnih prihoda izdato od strane nadležne poreske uprave;
3) potvrdu nadležnog organa jedinice lokalne samouprave da za predmetnu investiciju ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu;
4) popunjen Obrazac 3 – Za trijažu ekoloških i socioloških standarda (ess) u fazi podnošenja prijave za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava.
Pored navedene dokumentacije (opciono) kao dokaz da ispunjava i određen element rangiranja, podnosilac prijave dostavlja i:
1) overenu potvrdu zemljoradničke zadruge o članstvu, ukoliko je član zemljoradničke zadruge;
2) overenu potvrdu poslovnog udruženja/klastera o članstvu, ukoliko je član poslovnog udruženja/klastera;
3) overenu fotokopiju sertifikata, ukoliko poseduje sertifikate za organsku proizvodnju, odnosno GlobalGap;
4) overenu fotokopiju diplome o završenoj srednjoj školi;
5) overenu izjavu pružaoca stručno-tehničkih usluga, regionalne poljoprivredne stručne i savetodavne službe odnosno privatnog konsultanta, o postojanju saradnje i pružanju struno-tehničke podrške u domenu proizvodnje.
Za sve dodatne informacije poljoprivredni proizvođači mogu se javiti Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac.
Mr Zoran BeljićSavetodavac za agroekonomiju

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa