13. maj 2021.13. maj 2021.
Toplo leto pred nama?
Meteorološke prilike u narednim mesecima

Toplo leto pred nama?

Leto sa manje padavina, više temperature i sa nekoliko toplotnih talasa. Temperature iznad proseka. Krajem maja i početkom juna moguće nepogode, odnosno zahlađenje. U finišu ovog meseca i intenzivnije padavine
Prema sadašnjim najavama, leto koje dolazi moglo bi biti sličnije letima iz nekih sećanja i idealnotipksim modelima najtoplijeg godišnjeg doba, ukratko, drugačije od prethodnog. Ukoliko se obistine prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije za zapadnu Srbiju, pred nama su dani visokih temperatura, bez padavina, uz nešto viši i prosek u odnosu na leta iza nas.
Verovatnoća ostvarenja ovakvih najava je trenutno oko 60%, s obzirom da je reč o dugoročnoj prognozi podložnoj promenama, u skladu sa pojavama koje se ne mogu u poptunosti predvideti. Za sada su procene onakve kakve smo naveli u prvom paragrafu, ističe Branko Bijelić iz RMZS.
-Procenat izvesnosti u ovom trenutku je oko 60 procenata, naravno, što je dalji period, procenat izvesnosti je manji. Dugotočna prognoza govori u prilog toplijeg i suvljeg leta u odnosu na višegodišnji prosek i više temeprature, uz manju količinu padavina u odnosu na 2020. godinu. Srednje temperature za područje zapadne Srbije će biti između 21 i 24 stepena – nagoveštava Bijelić.
Obeležje leta su i toplotni talasi sa temepraturama višim od 30 stepeni i njih će biti tokom jula i avgusta. Prvi dani u kojoj će termometar pokazati vrednosti iznad broja 30 mogu se očekivati već početkom juna. U istom periodu, odnosno na početku sledećeg meseca moguća su naoblačenja sa više padavina, grmljavina i vremenske nepogode karakteristične za taj period.
Sunce će nas često grejati i u ostatku maja, ali nećemo izbeći periode kiše i pogoršanja vremena.
-Od 19. maja možemo očekivati da temperaturne vrednosti prevaziđu prosek perioda godine u kojem se dešavaju. Najviše temperature bi mogle biti između 24 i 28 stepeni Celzijusa. Početkom treće dekade maja može biti prolaznog naoblačenja, da bi na samom kraju ponov usledio period prosečnih temperatura između 24 i 28 stepeni – dodaje Bijelić.
Jedna od karakteristika perioda između poznog proleća i ranog leta su vremenske nepogode i dosada napravljene prognoze govore da bi se mogle očekivati krajem maja i početkom juna.
-Između 25. i 28. maja čine se izvesnim intenzivnije padavine. U tom periodu, odnosno drugog, četvrtog i sedmog juna postoji mogućnost nepogoda koje su često obeležje kraja petog i početka šestog meseca – ističe Bijelić.
Vremenska prognoza na duži period zasnovana je na stepenu verovatnoće i parametrima na osnovu kojih se kreiraju pretpostavke. Nije apsolutno izvesno da će letnji meseci biti baš kao što je najavljeno, no verovatnoća je veća nego da ne budu.
-Ovakve prognoze se baziraju na analizi ponašanja dva parametra, događaja u atmosferi i pojava u okeanu, jedan ukoliko zakaže, mnogo toga pada u vodu. Napominjem da je procenat ostvarenja trenutno 60. Za nekoliko narednih dana je uzvesnost blizu 100 procenata, svakim daljim periodom ona opada – pojašnjava sagovornik iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa