20. maj 2021.20. maj 2021.
Predizbori, da imamo šansu!
Velimir Kuzmanović predsednik GO ZZS Šabac

Predizbori, da imamo šansu!

Pišem ono što mislim, bez pretenzija da se ono što pišem svima dopadne. Zato što mi je istina sve jasnija pred očima. I zato što nema više vremena. I zato što su predizbori najbolje rešenje ne zato što nemam dilema, već zato što nema drugih ponuđenih rešenja.
Najpre zato što bojkot, čiji sam deo na parlamentarnim izborima i sam bio, nije uspeo. Nije uspeo zato što opozicija nije jača nego slabija, nije složnija nego je razbijenija. Zato što smo zbog bojkota drugih izgubili Šabac, Onakve prevare ne bi bile moguće da nismo bili sami. A nismo dobili ništa. Bliže se izbori koji će, po izbornim uslovima, očito ličiti na predhodne. Sećate se one dečije pesmice: “Ako vam se ne sviđa ova pesma lepa, mi ćemo je pevati opet iz početka. Opet, opet, opet, opet, opet iz početka!” Ništa se ne dobija na tanjiru. Takva, oslabljena i osiromašena opozicija vidi svoju šansu u istini da je SNS, razjedan pohlepom, sukobima i nerešenim aferama, oslabio više od same opozicije. Nema onih 50%, posebno u Beogradu. Dakle raste broj onih koji neće da glasaju za stranku, nego za rešenja. Raste broj onih koji hoće odgovore na ozbiljna pitanja: kako rešiti pitanje Kosova, kako živeti sa dugom koji je za ovih devet godina udvostručen, kako se rešiti mafije svake vrste koja vlada više nego vlast sama, kako zaustaviti razvoj prljavih tehnologija koje nam ne daju da dišemo, kako popraviti život običnog čoveka, kako osloboditi zarobljeno sudstvo i kao rezultat svega toga, kako se vratiti ostvarenju 100% evropskih vrednosti koja bi nas uvele u svet demokratije i vladavine prava koji poštuje veliki deo našeg kontinenta.

Izađi, prijatelju, ponudi svoja rešenja, nateraj me da ti dam svoj glas! Ubedi nas da si baš ti onaj iza koga ćemo svi da stanemo zato što si garant da znaš, umeš i da nas konačno nećeš prevariti. I pazi šta pričaš, jer više nismo naivni


Nema boljeg odgovora od predizbora. Izađi, prijatelju, ponudi svoja rešenja, nateraj me da ti dam svoj glas! Ubedi nas da si baš ti onaj iza koga ćemo svi da stanemo zato što si garant da znaš, umeš i da nas konačno nećeš prevariti. I pazi šta pričaš, jer više nismo naivni. I pazi šta radiš, jer više nećemo praštati! Želim ti da na predizborima dobiješ legitimitet koji, nažalost, danas niko pojedinačno nema.
Još nešto je važno. Već sam pisao da je za izdaju ideja mekan izraz preletač. To su “pogana kolena”, kako ih je Njegoš nazvao. Sramota za svoju decu i buduća pokoljenja. Zar treba da ih nabrajam? Gomila Vesića, Šapića, Krstića, Popovića, Dinkića, Čomićki… Nisam siguran da ih neće biti u budućnosti i među gomilom sadašnjih opozicionih liderčića. Ja podugo živim, a pamtim kod mnogih da su se smeškali na SNS čim se pružila prilika. Zato neka svi pogledaju jedni druge u oči. Ubedite nas da vam pružimo poslednju priliku. Ili nemojte ni učestvovati u predizborima i pružite šansu novim. I to je pošteno. Ja ću lično poverovati onom koji uloži iskren napor da pridobije moje poverenje.
Zašto verujem u gospodina Zelenovića koji se otvoreno zalaže za realizaciju predizbora? Zato što je ponudio put, a ne sebe kao rešenje. Zato što ne nudi svoje ime u beogradskim predizborima, nego iskreno hoće da vidi sukob mišljenja mnogo kompetentnih ljudi koji žele takvu priliku. Zato što su u njegovoj stranci prvi put organizovani izbori za predsednika Izvršnog odbora tako što nije bio predložen ni jedan kandidat. Kandidati su bili svi članovi Izvršnog odbora. I izabran je na tajnom glasanju najbolji, i svi se osećaju dobro jer smo sebi pokazali da može. Dakle, sve se može kad se hoće!
Voleo bih da doživim predizbore. Da bude neki sunčan dan, nasmejani čuvari kutija, nigde crnih džipova. Beli šator, dobra muzika. Svi navijamo jedni za druge. Glasa se, a nikom se ne ide kući. Praznik demokratije i opet osmesi! Oni, koji bude nadu!
Velimir Kuzmanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa