20. maj 2021.20. maj 2021.
RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA SUBNOR-a

Pripreme za jubilej

U ponedeljk 17. maja, održan je radni sastanak u Šapcu, sedištu Mačvanskog upravnog okruga vezano za aktivnosti SUBNOR-a Srbije u pripremi obeležavanja velikog jubileja-80 godina od početka ustanka u Srbiji-Jugoslaviji. Razgovaralo se i o drugim aktuelnim temama od značaja za saradnju lokalnih samouprava sa gradskim i opštinskim odborima SUBNOR-a u Mačvanskom upravnom okrugu.
U sklopu priprema za obeležavanje velikog jubileja pod nazivom “Da rata više ne bude”,koji se održava pod pokroviteljstvom predsednik Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednik SUBNOR-a Srbije general major Vidosav Kovačević i član Predsedništva pukovnik pilot Zoran Jakovljević razgovarali su sa Vladanom Krasavcem načelnikom Mačvanskog upravnog okruga.
Prioritetna tema se odnosila se na predstojeće obeležavanje jubileja planiranog za 29. jun 2021. godine, na Bubanji u Glušcima, opština Bogatić, za područje čitave Zapadne Srbije, s obzirom na istorijski značaj Bubanje na donošenje odluke o podizanju ustanka i kasnije formiranje Mačvanskog partizanskog odreda. Organizaciju proslave sprovode Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i SUBNOR Srbije.
Druga tema se odnosila na primenu novog Zakona o boračko invalidskoj zaštiti i podzakonskih akata, u kome značajne obaveze imaju i organi lokalne samouprave. Cilj je da se u saradnji sa lokalnim samoupravama otpočne rešavanje brojnih, do sada nerešenih pitanja, vezanih za ostvarivanje prava boraca, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i ostalih kategorija definisanih ovim Zakonom.
Treća, možda i najvažnija tema bila je posvećena borcima iz ovog kraja poginulim u oružanim sukobima 90-tih godina i u NATO agresiji. Podignuta su spomen obeležja poginulima, a u pripremi su i odluke organa lokalne samouprave o dodeli naziva ulica našim stradalnicima i herojima.
Zaključeno je da se samo zajedničkim angažovanjem može više i bolje sačuvati kultura sećanja na slavnu prošlost Mačvanskog kraja, koji se može ponositi svojim precima, borcima i herojima novih ratova.
U razgovorima je učestvovao i Mioljub Josipović predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Bogatić i koordinator SUBNOR-a za Mačvanski okrug, koji je i inicirao održavanje sastanka.
Sastanci su održani i sa gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem i predsednikom opštine Bogatić Milanom Damnjanovićem.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa