20. maj 2021.20. maj 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

Urađen predlog rešenja za izgradnju tunela kroz Proslop

Korak bliže tunelu

Ulazni portal iz pravca Ljubovije bio bi kod „SKLOPA“, a izlazni u mestu Carina u Peckoj. Dužina tunela iznosi oko 2,2 km, a paralelno sa njegovom glavnom cevi biće postavljen i tunel za evakuaciju na osovinskom odstojanju od 15 m. Konstruktivni karakter predviđenih tunelskih konstrukcija je takav da se podrazumeva primena Nove austrijske tunelske metode – NATM
Saobraćajni institut „CIP“ uradio je predlog rešenja o mogućnosti poboljšanja dela državnog puta IIA reda broj 141 od Ljubovije do Pecke sa izgradnjom tunela kroz prevoj „Proslop“.
Trenutna dužina deonice Ljubovija – Pecka je 23 km, dok je građevinskim rešenjem predviđena izmena u dužini od 8,6 km sa delimičnom promenom trase državnog puta i izgradnjom tunela. Ulazni portal iz pravca Ljubovije bio bi kod „SKLOPA“, a izlazni u mestu Carina u Peckoj. Dužina tunela iznosi oko 2,2 km, a paralelno sa njegovom glavnom cevi biće postavljen i tunel za evakuaciju na osovinskom odstojanju od 15 m. Konstruktivni karakter predviđenih tunelskih konstrukcija je takav da se podrazumeva primena Nove austrijske tunelske metode – NATM.
Novom trasom puta bi se poboljšala protočnost postojećeg saobraćaja i privukao bi se novi, pa je registrovano „usko grlo“ u samom centru mesta Pecka. Takvo problematično mesto se može rešiti izvođenjem obilaznice oko Pecke u dužini od oko 800 m od Čuturića sokaka, gde bi se obilaznica odvojila od državnog puta IIA reda broj 141 pa do lokacije blizu ušća reke Carinke i Dragodolke, gde bi se trasa vratila na trasu državnog puta. Na tom potezu je potrebna izgradnja mosta manjeg raspona preko reke Carinke.
Celokupna dužina planirane saobraćajnice, zajedno sa novim deonicama otvorene trase, tunela i rehabilitovanog odsečka iznosi oko 8,6 km, a procena investicione vrednosti predloženog rešenja iznosi oko 55 miliona evra.
Otvaranjem mosta „Bratoljub“ očekuje se sve veći privredni razvoj i razvoj turističkih potencijala Ljubovije i okoline, čime će doći do povećanja intenziteta saobraćaja gde se mogu očekivati i promene u trasama kretanja teretnih vozila. Mogućnosti privredne saradnje regiona Valjeva i Ljubovije, odnosno Bratunca će se povećati. Izgradnjom tunela kroz Proslop skratilo bi se vreme putovanja, povećala protočnost i bezbednost saobraćaj i u velikoj meri smanjili troškovi održavanja puta, naročito u zimskim uslovima.
Ljubovija.info

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa