20. maj 2021.20. maj 2021.
Lazinim stopama znanja
Mesec maj u znaku „Lazine” škole

Lazinim stopama znanja

Zahvaljujući Lazinom neizbrisivom značaju u srpskoj književnosti i medicini s ponosom ističemo da se Škola diči što nosi njegovo slavno ime. Vodeći se parolom da se u „Lazinu” ne ide na posao, već u školu, nastavnici često ističu da je škola, zapravo, njihov drugi dom
U OŠ „Laza K. Lazarević” u Šapcu mesec maj posvećen je jubileju kojim se obeležava sto sedamdeset godina od rođenja pomenutog velikana. Zahvaljujući Lazinom neizbrisivom značaju u srpskoj književnosti i medicini s ponosom ističemo da se Škola diči što nosi njegovo slavno ime.
Trenutna epidemiološka situacija i okolnosti nisu sprečile vredne nastavnike i učenike da maj mesec, sada već po tradiciji, posvete obeležavanju Lazine nedelje i Dana škole. Ni ove godine nije izostala maštovitost kojom će se, zasigurno, stvoriti lepe uspomene. Vodeći se parolom da se u „Lazinu” ne ide na posao, već u školu, nastavnici često ističu da je škola, zapravo, njihov drugi dom.
U ovom domu znanja i kolegijalnosti, kojeg pre svega čine njegovi učenici, promovišu se sve one vrednosti po kojima je i veliki Laza bio prepoznatljiv: humanost, čovečnost, umetnost, obrazovanost i plemenitost.
Tragom Lazinih stopa, a njemu u čast, priređene su različite aktivnosti koje su jako dugo i studiozno spremane kako bi svi prijatelji škole mogli da uživaju u bogatom programu tokom Lazine nedelje. Prva aktivnost promovisala je likovnu umetnost, fotografiju i različite tehnike koje su stvorene zahvaljujući talentu učenika Škole. U Galeriji kulturnog centra u Šapcu, u petak, 14. maja, otvorena je izložba dečjih radova, a pozitivni komentari posetilaca svedoče o kvalitetu iste. Zahvaljujući inicijativi nastavnice Tanje Pavlović i Aktiva nastavnika likovne kulture „Lazine” škole, te večeri i iduća dva dana, koliko je izložba trajala, učenici viših razreda bili su u prilici da na kreativan način prikažu svoje radove u kojima je predstavljen njihov pogled na umetnost i neobičan svet iz mašte. Pored izloženih radova učenika, svi posetioci mogli su da uživaju u prijatnim notama violine koju je svirala talentovana učenica Tina Marjanović.
Pored likovne, nije zanemarena ni umetnost reči. Ovogodišnji literarni konkurs nosio je naziv „To je naš Laza”. Učenici viših i nižih razreda pisali su radove koji govore o uticaju Laze Lazarevića na obrazovanje. Predstavaljen je i njihov doživljaj škole u odnosu na ono po čemu je ona prepoznatljiva, kao i zanimljiva iskustva iz školske klupe. Park drugarstva i dvorište škole ulepšala je još jedna aktivnost u okviru Lazine nedelje – sklapanje Lazinog lika pomoću sto dvadeset kartona koji je prikazan u vidu mozaika. Dron je tom prilikom zabeležio dečju poletnost koja je dodatno oplemenjena šarenim balonima koji su za cilj imali slanje jasne poruke – Drugarstvo je temelj naše Škole, a što je u odličnom spoju sa nazivom petnaestog po redu časopisa „Dečja posla” koji je, takođe, premijerno objavljen tokom Lazinih dana, a čija je urednica nastavnica geografije Nataša Popović.
Centralna svečanost obeležavanja Dana škole upriličena je u prostorijama i dvorištu OŠ „Laza K. Lazarević” dvadesetog maja. Ovim povodom svi prijatelji škole i uvaženi gosti imali su priliku da vide nekoliko kratkih filmova o školi koji su urađeni prema ideji nastavnice srpskog jezika Sanje Pavković Došen, a montirani od strane Svetislava Predića, nastavnika engleskog jezika, i Darka Vlajkovića, nastavnika informatike.
U sjajnoj i podsticajnoj atmosferi, u kojoj je trud i entuzijazam učenika i nastavnika bio više od reči i igre, nastali su snimci na temu legendarnih scena iz filma Lajanje na zvezde koji je rađen prema knjizi Milovana Vitezovića. Važno je napomenuti da je proces stvaranja ovih video-zapisa bio izuzetno dug, te da su se učenici u okviru svoje dramske sekcije skoro dve godine vredno spremali ovaj materijal i da ih ni epidemiološka situacija ni stalno odlaganje nisu sprečili da ih premijerno prikažu na Danu škole i svoja iskustva o glumi i izazovima s kojima su se sretali dočaraju prisutnima. Pored učenika, u ovom sjajnom izazovu oprobali su se i nastavnici i direktor škole. Za vreme nastajanja filma u kojem su glumili nastavnici i direktor, smeh je bio glavno oružje za nastajanje sjajnih kadrova koji će se prepričavati.
Kako bi se sve aktivnosti začinile pesmom i plesom, svečano je otvorena i letnja učionica škole, a tom prilikom snimljen je spot za pesmu Za milion godina u kojem su učestvovali nastavnici i učenici Lazine škole. Porukom navedene pesme, koja ističe međusobno podržavanje, toleranciju, brigu, ljubav i pažnju, svečano je završena Lazina nedelja, a sa nestrpljenem se očekuje i tradicionalna izložba kućnih ljubimaca u organizaciji nastavnice biologije Marijane Radaković koja će, ove godine, biti onlajn.
Profesor srpskog jezika Nikola Tanasić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa