6. oktobar 2011.6. okt 2011.
USPESI PREDŠKOLSKE USTANOVE U ŠAPCU

USKORO BEZ LISTI ČEKANjA ZA VRTIĆE

Šabac će u najskorijem vremenskom periodu postati jedan od retkih gradova u Srbiji bez liste čekanja za upis dece u predškolske ustanove. Abiciozni projekat ustanove „Naše dete“, u saradnji sa Gradskom upravom u Šapcu, u protekle četiri godine dao je izvanredne rezultate
Otvaranje novih vrtića, renoviranje postojećih objekata, kao i tekuće i planirane aktivnosti u narednom periodu dovoljan su povod za razgovor sa direktorkom Predškolske ustanove „Naše dete“ , Maricom Vuletić.
Gospođo Vuletić, Šabac je u protekle četiri godine dobio četiri nova vrtića, a izvršena je i rekonstrukcija pojedinih objekata predškolskih ustanova. Koliko su ove aktivnosti doprinele smanjenju broja dece na listi čekanja za vrtiće?
- Otvaranje novih vrtića na najbolji mogući način doprinosi smanjenju liste čekanja na kojoj se nalaze naši najmlađi sugrađani. Odličan primer za to je izgradnja vrtića „Bajka“ na Triangli, u kom je obezbeđen boravak za oko tri stotine mališana. Već krajem ovog meseca, u Mesnoj zajednici “Žika Popović“, planirano je otvaranje vrtića „Sunce“ u kome će boraviti stotinu dece. Otvaranje ovih objekata, kao i vrtića „Đurđevak“ i „Proleće“ koji su otvoreni u protekle tri godine, predstavljaju model po kojem dečija ustanova „Naše dete“ treba da nastavi da funkcioniše.
Koliko se trenutno dece nalazi na listi čekanja i da li postoji određena starosna grupa dece koja je na toj listi najviše zastupljena?
- Trenutno se na listi čekanja nalazi oko četiri stotine mališana, a pre svega tri meseca na njoj je bilo njih sedam stotina. Deca uzrasta do tri godine su najzastupljenija na ovoj listi, prevashodno zbog specifičnih uslova boravka koji moraju da se obezbede za najmlađe korisnike naših usluga. To smo imali u vidu prilikom upisa dece u vrtić „Bajka“, gde je organizovano deset vaspitno-obrazovnih grupa u kojima se radi sa decom starosti do tri godine. Takođe, radi rešavanja ovog problema, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Predškolska ustanova „Naše dete“ pokrenula je program prekvalifikacije medicinskih sestara i tehničara u poseban obrazovni profil, medicinska sestra-vaspitač, koji je, po zakonu, jedini adekvatan za rad sa najmlađim članovima naše ustanove. Na ovaj način smo ispunili zakonsku obavezu a istovremeno obezbedili posao za više od dvadeset ljudi.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa