20. maj 2021.20. maj 2021.
Ne učimo za školu, nego za život
Sastanak Podružnice mačvanskog okruga Pedagoškog društva Srbije

Ne učimo za školu, nego za život

U petak, 14. Maja, u prostorijama Centra za stručno usavršavanje Šabac održan je sastanak Podružnice mačvanskog okruga Pedagoškog društva Srbije. Podružnica je osnovana u martu 2021. godine i ovo je bio prvi zajednički sastanak predstavnika osnovnih i srednjih škola sa teritorije okruga.

Cilj osnivanja Podružnice je realizovanje zajedničkih aktivnosti, istraživanja, razmene iskustva iz prakse, koja će unaprediti rad stručnih saradnika, ali i vaspitno-obrazovnog procesa uopšte.
Sastanak su realizovale predsednik Podružnice Biljana Drobnjak i zamenik predsednika Danijela Živanović.

Sastanku su prisustvovali predstavnici sledećih škola: Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“, Ekonomsko-trgovinske škole „Stana Milanović“, Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika, Tehničke škole Šabac, Šabačke gimnazije, Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, OŠ „Dositej Obradović“ Volujac, OŠ „Janko Veselinović“ Šabac, OŠ „Nikolaj Velimirović“ Šabac, OŠ „Nikola Tesla“ Dublje i OŠ „Laza K. Lazarević“ Klenje.

Na sastanku su dogovarani naredni koraci i pre svega rad i implementacija novih saznanja koje će članovi međusobno razmenjivati u okviru rada sa učenicima, kolegama i drugim saradnicima, kao i stručno usavršavanje i napredovanje.

U narednom periodu članovi Podružnice realizovaće sveobuhvatno istraživanje Značaj i uloga stručnih saradnika tokom realizacije kombinovane nastave, u kojem će učestvovati zainteresovani pedagozi i psiholozi iz cele Srbije. Pored teorijskih saznanja o nastavi na daljinu i područjima rada stručnih saradnika, veći deo rada biće posvećen istraživanju mišljenja i iskustva stručnih saradnika o obavezama tokom nastave koja se ne realizuje neposredno u školama (o prednostima, nedostacima, komunikaciji sa drugim učesnicima...). Rezultati ovog Istraživanja biće prezentovani javnosti.

-Veoma smo zadovoljni reakcijama članova Podružnice kada je reč o realizaciji pomenutog istraživanja, njihovim uviđanjem potrebe da se ispita mišljenje stručnih saradnika o prednostima i nedostacima nastave prema kombinovanom modelu i nastave na daljinu. Dosadašnja istraživanja su se odnosila na ispitivanje mišljenja i stavova učenika, nastavnika i roditelja, a sada će akcenat biti na samim stručnim saradnicima. Članovi Podružnice koji su prisustvovali sastanku osećaju potrebu da istaknu svoje predloge za poboljšanje nastave, kao i načine za motivisanje učenika i nastavnika da kvalitet te nastave bude bolji, što vide i kao jedan od najbitnijih zadataka u svom trenutnom radu- izjavila je Danijela Živanović.

„Ne učimo za školu, nego za život“ – čuveni citat Seneke, čini mi se da nam je pokretač i da naši susreti najveću dobit imaju zapravo u toj razmeni iskustva, znanja, veština... Radujem se svakom novom sastanku, jer se većina kolega oseća posle ovih susreta zadovoljno i relaksirano, jasno vam je koliko naš posao može biti težak i nepredvidljivih ishoda ukoliko ga radimo posvećeno. U planu su nam i radionice, koje će kolege realizovati u okviru rada Podružnice za članove, vršnjačke edukacije, zakonodavni okviri našeg rada ... Biće uvek nešto novo, zanimljivo i kreativno, očekuju nas i susreti sa drugim kolegama iz drugih okruga, Predsednicom PDS, ono najbolje tek sledi o čemu ćete naravno imati saznanja jer naš rad zaista uvek ispratite na najbolji mogući način, rekla nam je Biljana Drobnjak, predsednik Podružnice.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa