20. maj 2021.20. maj 2021.
Rana dijagnoza, veća šansa za izlečenje
Od 14. do 21.maja prolećna Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise

Rana dijagnoza, veća šansa za izlečenje

„Cilj je podići svest o potrebi testiranja iz tog razloga što hepatitis B, a naročito hepatitis C mogu da budu asimptomatski. Potrebno je saznati svoj status zbog ranog započinjanja terapije. To su sada bolesti koje su izlečive, ako se uoče u ranoj fazi“, kaže prim. dr Sofranić
Povodom Evropske prolećne nedelje testiranja na HIV i hepatitise, Zavod za javno zdravlje Šabac u periodu od 14. do 21. maja, u svojim prostorijama organizuje dobrovoljno testiranje svakog dana od 8-14 časova. Po rečima prim. dr Nebojše Sofranića, spec. epidemiologije, na testiranje treba da dođu svi oni koji su imali rizičan kontakt, ili iz bilo kog drugog razloga žele da saznaju svoj status.

Srpska statistika
Institut za javno zdravlje Dr. Milan Jovanović Batut u decembru 2020. je objavio podatke prema kojima u Srbiji 2.843 osobe žive sa HIV-om, a procenjuje se da još oko četiristo ne zna da je pozitivno. Od januara pa do novembra prošle godine u Srbiji je zabeleženo pedeset pet novih slučajeva, od čega je u čak pedeset i četiri do zaraze došlo seksualnim putem. Kako iz instituta navode, u našoj zemlji se dva od tri slučaja dijagnostikuju tek kada je imunološki sistem već narušen.


Savetovalište radi tokom cele godine
-Cilj je podići svest o potrebi testiranja iz tog razloga što hepatitis B, a naročito hepatitis C mogu da budu asimptomatski. Potrebno je saznati svoj status zbog ranog započinjanja terapije. To su sada bolesti koje su izlečive, ako se uoče u ranoj fazi- kaže prim. dr Sofranić, i navodi da u okviru ZZJZ Šabac postoji Savetovalište koje radi tokom cele godine, i u okviru kojeg je u prvom kvartalu testirana samo jedna osoba.
-Tokom godine obično bude oko sto ljudi na testiranju, međutim zbog epidemije Kovida zatvorene su mnoge zdravstvene ustanove, pa je zbog toga i mali broj testiranih. Što se tiče osoba koje se testiraju na hepatitis B i C u okviru transfuzije, najviše pozitivnih slučajeva smo imali u okviru ambulantnih i bolničkih pacijenata, dok je u slučaju trudnica, samo jedna od 1.104 bila pozitivna na hepatitis B- istakao je prim. dr Sofranić.

Doktor Sofranić: Mlađa populacija veoma edukovana kada su ove teme u pitanju, a korišćenje ovog znanja u praksi je stvar lične odgovornosti svakog pojedinca


Manji broj registrovanih slučajeva zbog Korone, ali i vakcine
Tokom 2020. godine, u ZJZZ Šabac, prilikom testiranja je registrovano tri slučaja hepatitisa. To je značajno smanjenje u odnosu na period od ranije, ali naš sagovornik razlog tome vidi u specifičnoj “kovid situaciji”, ali i vakcinaciji protiv hepatitisa B koja se kontinuirano sprovodi od 2006. godine. Kada je reč o HIV-u, lane je registrovano jedno oboljenje i jedna asimptomatska infekcija.
-Od 1998. godine je počela da se primenjuje antivirusna terapija protiv HIV-a, a od 2008. je evidentiran pad stope smrtnosti od ovog virusa. Za hepatitis C postoje novi lekovi, dok se vakcinacija protiv hepatitisa B sprovodi u nazad 15 godina. Svi mlađi od 1994. godišta su vakcinisani. Značaj ove vakcine je ogroman, jer je reč o najzaraznijem oboljenju iz spektra ovih oboljenja, sto puta zaraznijem od HIV-a, i njome se vakcinišu sve kategorije stanovništva, od tek rođenih beba do osoba koje su na dijalizi ili primaju insulinsku terapiju. Za hepatitis C nemamo vakcine i ovde poseban problem predstavlja, što je bolest često asimptomatska i otkriva se u hroničnoj fazi. Ni za HIV još uvek nema vakcine, bilo je pokušaja, ali nisu bili uspešni. Međutim, s obzirom da su prošle godine napravljene nove vakcine protiv Kovida, očekujemo dalji napredak što se tiče istraživanja i proizvodnje vakcine protiv HIV-a- objašnjava prim. dr Sofranić.

18.maj Svetski dan vakcine protiv HIV-a
Svetski dan vakcine protiv HIV-a počeo je da se obeležava od 18. maja 1998. godine, godinu dana nakon što je tadašnji predsednik Amerike, Bil Klinton, govoreći na Morgan Stejt univerzitetu istakao značaj pronalaska vakcine protiv HIV-a rekavši da ,, samo zaista efektivna, preventivna vakcina protiv HIV-a može ograničiti ili potpuno otkloniti opasnost od AIDS-a“.


Mlađa populacija edukovana
Po rečima prim. Dr Sofranića, u mačvanskom okrugu HIV se prati kumulativno od 1988, kada je zabeležen prvi slučaj. Do 2020. zabeleženo je 72 slučaja, od čega 24 nosioca HIV-a, 31 obolela osoba i 17 sa smrtnim ishodom. U Šapcu je bilo 14 nosilaca, 14 obolelih i petoro umrlih. Daleko je veće učešće muškog pola kod obolelih, nego ženskog.
Starosna struktura osoba kod kojih je prošle godine ustanovljena neka vrsta hepatitisa je od 30 do iznad 60 godina. Doktor Sofranić, sa druge strane kaže da je mlađa populacija veoma edukovana kada su ove teme u pitanju, a da je korišćenje tog znanja u praksi stvar lične odgovornosti svakog pojedinca.
-Širenje hepatitisa i HIV-a se može sprečiti zdravim stilovima života, jačanjem imuniteta i bezbednim seksom. Dugo godina se polagalo mnogo pažnje na edukaciju mladih i smatram da oni mnogo znaju. Sada je stvar čvrstine karaktera koliko će primenjivati, ili ne ono za šta su edukovani- napominje prim. Dr Nebojša Sofranić, i dodaje da su prilikom podučavanja mladih naraštaja na ovu temu imali značajnu pomoć organizacije “Duga”, partnera posvećenog radu sa osetljivim grupama.
Milica Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa