Info

6. oktobar 2011.6. okt 2011.
ISTORIJSKA POVEZANOST POLITIKE I SPORTA NA RAZLIČITE NAČINE

NERASKIDIVE VEZE POLITIKE I SPORTA

Mešanje politike i sporta ima negativnu konotaciju, ali gledano kroz istoriju, i konkretne primere, to ne mora nužno da bude loše
Politici nije mesto u sportu, to je rečenica čiju tačnost niko ne bi moga da ospori kada bi stvari bile idealne. No, svet u kome živimo nije savršen, te tako politika prožima sve pore društva, i to ne samo našeg, nego svakog. Koliko je naivno smatrati da sport može biti potpuno nezavisan od politike, toliko je pogrešna pretpostavka da saradnja ove dve oblasti ne može biti korisna za bilo koju od njih.
Niti politike i sporta prepliću se još iz antičkog perioda, perioda prvih Olimpijskih igara (776. godine pre Nove ere). U vremenu kada su osvajanja drugih država bili jedini izvor prihoda, sirovina i radne snage, nadmetanja odabranih stanovnika grčkih polisa u nekoliko disciplina, zaustavljale su sve ratove i sukobe bar na 5 dana koliko su takmičenja na planini Olimp trajala. Ovo pravilo nikada nije prekršeno, iako su strateški gledano, ovakvi događaji, bili odlična prilika da druge države prošire svoje teritorije na račun grčkih polisa.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa