27. maj 2021.27. maj 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

U GALERIJI BIBLIOTEKE ŠABAČKE OTVORENA IZLOŽBA
BRITANCI I DRUGI SVETSKI RAT

JUGOSLAVIJA JE PRONAŠLA SVOJU DUŠU

Dokumentarna izložba o savezništvu i žrtvama britanskog i srpskog naroda. Kultura sećanja. Što dalje gledamo unazad, to više možemo videti unapred
U Galeriji Biblioteke šabačke svečano je otvorena dokumentarna izložba „Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji“, pukovnika srpskog porekla, Nika Ilića, vojnog atašea britanske ambasade u Srbiji. Postavka broji 140 fotografija i zbirki iz Britanskog nacionalnog arhiva i Ratnog muzeja iz Londona, Vojnog muzeja u Beogradu i privatnih kolekcija, od kojih se 90 prvi put predstavljaju javnosti.
Izložba, koja je nastala prošle godine povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, svedoči o vremenu kada je britanska vojska bila jedna od saveznica Jugoslavije u borbi protiv fašizma. Jugoslovenski koreni i porodična istorija motivisali su Nika Ilića da na ovaj način sačuva od zaborava ne samo sećanje na žrtve, već priču o savezništvu britanske vojske i srpskog naroda.

- Cilj je da pokažemo šta se zaista događalo u Drugom svetskom ratu u bivšoj Jugoslaviji. Po završetku rata, uloga Velike Britanije je ili zaboravljena, ili skrivena. Istina je da su britanski oficiri najpre podržali oba pokreta otpora na ovim prostorima. Kada je Jugoslavija odbila da se priključi trojnom paktu nakon vojnog puča u martu 1941.godine, britanski premijer Vinston Čerčil je rekao da je Jugoslavija pronašla svoju dušu, rekao je autor.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije i Ministarstva odbrane.

Jugoslovenski koreni i porodična istorija motivisali su Nika Ilića da na ovaj način sačuva od zaborava ne samo sećanje na žrtve, već priču o savezništvu britanske vojske i srpskog naroda


- Izložba je napravljena je u pomen na saradnju i savezništvo dva naroda, srpskog i britanskog, koji su se zajedno borili protiv pošasti fašizma. Ovo je jedinstvena prilika da spoznamo i sagledamo našu istoriju i saznamo šta drugi misle o nama. Kao što je Čerčil govorio: „Što dalje gledamo unazad, to više možemo videti unapred“, istakla je diretorka Bibloteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
Prema rečima Nemanje Pajića, predsednika Skupštine Grada Šapca, ova izložba je od nacionalnog značaja, ali je prirodno da je vide naši sugrađani s obzirom da smo mi slobodarski kraj.

- Ova izložba govori da smo bili na pobedničkoj strani u Drugom svetskom ratu i da smo bili saveznici sa britancima. Zanimljiv je ugao kako Velika Britanija gleda na ulogu naša dva pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata, što imamo priliku da vidimo na ovoj izložbi. Pozivam naše sugrađane da dođu i vide postavku i da se uvere da smo imali možda ne veliku, ali presudnu ulogu i da smo mi među prvima u Drugom svetskom ratu pokrenuli pokret otpora, naglasio je Pajić.
Šabac je osmi grad u kom ova izložba gostuje. U Biblioteci šabačkoj može se pogledati do sredine juna.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa