27. maj 2021.27. maj 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Predstavljalje monografije „Sedamdeset godina kajaka u Šapcu“

Put preko trnja do zvezda

Decenije rada iza dela. Mnoge teške godine za klub, mnogi neverovatni uspesi. Autor preminuo mesec dana pre izlaska knjige iz štampe. Rezultati u prošlosti obavezuju sadašnjost i budućnost. Delo zaokružuje dosadašnju kajakašku priču u Šapcu
Kajak u Šapcu živi svoju osmu deceniju, a sedam prethodnih sažeo je u monografiju jednog od najuspešnijih šabačkih sportskih kolektiva Aleksandar Đenadić. U danas pedstavljenom delu koje prati nastanak, uspone i padove Kajak kluba “Zorka” i uspone do najviših sportskih visina, prisutni su se podsetili koliko je dug i trnovit put do vrha.

Nažalost, nepunih mesec dana pre nego je monogradfija “Sedamdeset godina KK Zorka” izašla u javnost, autor je preminuo, te je promocija predstavljala emotivno sećanje i na njega, odnosno predan rad utkan u knjigu.

Ovo delo za mene zaslužuje mesto u nekoj novoj trofejnoj sali, u rangu sa najvećim peharima i medaljama. Kažem da je reč o knjizi, ne monografiji, jer je reč o jedinstvenom, sveobuhvatnom, ne i preobimnom, a opet jedinstvenom delu koje je zaokružilo našu dosadašnju priču


-Ovo delo za mene zaslužuje mesto u nekoj novoj trofejnoj sali, u rangu sa najvećim peharima i medaljama. Kažem da je reč o knjizi, ne monografiji, jer je reč o jedinstvenom, sveobuhvatnom, ne i preobimnom, a opet jedinstvenom delu koje je zaokružilo našu dosadašnju priču. Znam da je pisanju prethodio višedecenijski rad, jer bilo je perioda kada nismo imali ni zgradu, a kamoli arhivu, ovde je vredelo prolaziti kroz sećanja, tražiti detalje i truditi se da niko ne izostavi. Mislim da je 99% onih koji su dali svoj doprinos razvoju kajaka našlo mesto u knjizi, a ukoliko je neko izostavljen, u Acino ime mu se izvinjavam. Kajak klub nije samo klub kajakaša, nego svih ljudi koji nas vole i poštuju kroz istoriju. Čitav događaj je izuzetno emotivan za mene, zahvaljujući knjizi kao da je i moje delo posvećen kajaku dobio formu koja ostaje za naredne generacije. Teške i uspešne decenije su iza nas, verujem da su sjajne i one ispred kluba - rekao je Velimir Aleksić, počasni predsednik i jedan od najboljih kajakaša u istoriji Šapca, Srbije i bivše Jugoslavije.

Sabrano u delu kao osvrt na prošlost, obavezuje sadašnje članove i rukovodstvo da nastave putem uspeha i pobeda. Proteklo ne ostaje samo u sećanjima i zapisima. Podvizi smešteni među koricama moraju biti podstrek, motiv i obaveza za budućnost.

Foto: Glas Podrinja


-Na nama je da ne izneverimo tradiciju kluba i da niz uspeha koji je toliko dug, nastavimo na dostojan način. Danas u klubu radi sedam različitih uzrasnih selekcija, imamo fantastičnu školu i želimo i dalje da stvaramo šampione koji će pronositi slavu kluba i grada. Ponosni smo što predvodimo klub ovakve tradicije i imamo obavezu da budu neki koji nas naslede ponosni i na naše delo - istakao je Đuro Torbić, aktuelni predsednik Kajak kluba “Zorka”.

Grad Šabac je grad sporta, a taj epitet i sportski značaj u mnogome duguje baš Kajak klubu. Obaveza kluba je da radi sa svim generacijama, bude i dalje ponos grada, a gradskog rukovodstva da pruži svaku pomoć “Zorki” da ima potrebne uslove za vrhunske rezultate, naveo je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Put podviga
Kajak klub “Zorka” osnovan je 1949. godine, ubrzo je postao jedan od vodećih u SFR Jugoslaviji, dao je brojne šampione svih država u kojima je funkcionisao, a reprezentativci iz njegovih redova doneli su prvu zlatnu medalju za nezavisnu Srbiju na Svetskom prvenstvu u Segedinu, kao i prvu olimpijsku medalju posle 32 godine u Rio de Žaneiru. Nju je zaslužio ondašnji član „Zorke“, predvođen trenerom takođe jednim od najznačajnijih imena šabačkog kajaka, Miroslavom Aleksićem. Trenutno je “Zorka” klub sa najviše članova i uz “Tarket” najkvalitetniji klub Srbije čitavu deceniju. Ne postoji nijedno veliko međunarodno takmičenje, za bilo koju uzrasnu kategoriju, uključujući i seniore, da šabački klub nema medalju.


-Ovo je klub od posebnog značaja za Grad Šabac. Klub niže vrhunske rezultate koji su prepoznati i zato Grad u poslednjih dvadesetak godina izdvaja značajna sredstva za razvoj ovog sporta. Lepo je videti odakle je klub krenuo, a dokle je stigao. Znamo za impozantne uspehe “Zorke”. Ovde su i mlade nade i vrhinski šampioni, olimpijci, potom rekreativci i organizacija je na vrhunskom nivou. Nastojaćemo da rešimo najvažnije pitanje za klub, prostorije i uveren sam da zajedničkim radom možemo da nađemo pravo rešenje. Ovo je vrhunski klub i mi mu želimo da uskoro nastanu nove monografije i da period u narednih deset godina bude za ponos - naglasio je gradonačelnik Šapca.
D. B.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa