27. maj 2021.27. maj 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

EVROPSKI DAN PARKOVA OBELEŽAVA SE 24. MAJA

Svaki park krije svoju priču

Obeležava se sa ciljem da se istakne njihova uloga u očuvanju prirodnih resursa. Iako je njihova uloga estetska i rekreativna, oni su podjednako značajni zbog proizvodnje kiseonika. Da igraju bitnu ulogu u životu svih ljudi, naročito mladih, govori nam činjenica da su parkovi sve češće glavno mesto njihovog okupljanja
Evropski dan parkova obeležava se 24.maja sa ciljem da se istakne njihova uloga u očuvanju prirodnih resursa i ljudskog zdravlja. Obeležava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope u čast svih proglašenih nacinalnih parkova. U Srbiji se obeležava od 2001.godine.
S obzirom da se svaki metar površine u gradovima koristi za izgradnju jako je bitno voditi računa o zelenim površinama koje predstavljaju oazu mira i čistog vazduha. Iako je njihova uloga estetska i rekreativna, oni su podjednako značajni i zbog proizvodnje kiseonika.

Značaj parkova cenili su i kroz istoriju. Većina dvoraca bila je okružena vrtovima, drvećem i parkovima. Njihov izgled ostao je i danas nepromenjen: drveće, žbunje, staze, cveće, fontane – sastavni su deo svakog parka.

Foto: Glas Podrinja


Istraživanje američkih stručnjaka pokazalo je da je dovoljno provesti 20 minuta u parku kako bi se osećali srećnije i zadovoljnije.

Da igraju bitnu ulogu u životu svih ljudi, naročito mladih, govori nam činjenica da su parkovi sve češće glavno mesto njihovog okupljanja. U našem gradu, Veliki Park je omiljeni park većine mladih. Ističu da im predstavljaju beg od gradske gužve i buke.

Parkovi su mi značajni jer su za vreme korone (policijskog časa, karantina itd) dugo bili apsolutno jedino mesto gde smo, van škole, mogli da se okupimo i da se družimo (skoro) neograničeno dugo. Ujedno smo provodili sate u razgovoru u njima pa su doprineli i stvaranju „dubljih“ konekcija među nama. Takođe su mesto gde možeš da odeš i da se na trenutak izoluješ od svega i prosto uživaš. Ujedno su i najčešće mesto odvijanja random deep razgovora u dva ujutru -istakla je Milica (16).
Željana Pantelić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa