27. maj 2021.27. maj 2021.
Opasnosti vrebaju iz trave
ZAJEDNO ZA SRBIJU O NEUREĐENOSTI JAVNIH POVRŠINA

Opasnosti vrebaju iz trave

Dr Jelena Krstić veterinar i šef Resornog odbora za ekologiju i zaštitu životne sredine Zajedno za Srbiju, obratila se javnosti u četvrtak u ulici Prote Smiljanić kod “Toplane” i govorila o neuređenosti javnih površina u Šapcu. Skrenula je pažnju na opasnosti koje po kućne ljubimce, ali i ljude nosi nepokošena trava i sve što se može naći u njoj.

-Šabac nije bio zapušteniji od ‘90-ih godina. To dovodi u pitanje obećanje novih gradskih vlasti da hitamo u budućnost, ili možda u tom hitanju treba da ne primetimo korov, đubre, prljavštinu... Ovaj korov koji je “osvojio” Šabac je veoma opasan za kućne ljubimce. Radi se o popinom prasetu koji je i alergen opasan za ljudi, a ljubimcima se može zakačiti za dlaku, zabada se u šape, uši, oči, izaziva bolna zapaljenja koja je teško rešiti. Sporadično je toga bilo i ranije, ali sada je to masovna pojava, rekla je dr Jelena Krstić.

Ukazala je i na problem krpelja, kojima pogoduje i ovakvo vreme i visoka trava.

-Krpelji su insekti kojima ovakva klima izuzetno odgovara. Oni se povlače kada su vrućine i kada su travnjaci uređeni, što sada nije slučaj. Oni ne ugrožavaju samo kućne ljubimce, na koje prenose opasne i smrtonosne bolesti, oni ugrožavaju i decu i ljude, na koje takođe mogu da prenesu bolesti, rekla je Krstić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa