27. maj 2021.27. maj 2021.
Sa ublažavanjem mera  popustila i disciplina
SAOPŠTENjE

Sa ublažavanjem mera popustila i disciplina

Prema podacima dobijenim od Zavoda za javno zdravlje Šabac, u periodu od 17. maja do 23. maja, na području Mačvanskog upravnog okruga, od 848 testiranih lica, broj pozitivnih je 148, sa 102 kontakta. Od petka 21. maja do ponedeljka 24. maja kontrolisan je 981 objekat, u nadzoru je učestvovalo 56 inspektora, a u 21 nadzor utvrđene su nepravilnosti u vezi protivepidemijskih mera
U skladu sa izmenom Naredbe ministra zdravlja od 15. maja i Instrukcijom Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije, na osnovu zakljčka Kriznog štaba naloženo je da načelnici Upravnih okruga u saradnji sa rukovodiocem sanitarne inspekcije i rukovodiocem komunalne inspekcije odnosno milicije usklade planove rada, kako bi se ljudski resursi ovih službi racionalno koristili. Situacija sa Korona virusom traje duže od godinu dana, pa je s tim u vezi osetno vidljiv popuštanje discipline u pogledu poštovanja protivpandemijskih mera, posebno nakon njihovog ublažavanja od strane Kriznog štaba.

Pojačan koordinisani nadzor usmeren je ka objektima i delatnostima koje su prepoznate kao epidemiološki rizici i to: okupljanja na sportskim, kulturnim događajima, proslavama, svadbama, privatnim, profesionalnim, stručnim, poslovnim i edukativnim skupovima; ugostiteljski objekti; tržni centri i trgovinski lanci. Postupa se i po prijavama i predstavkama građana.

S obzirom na vrstu okupljanja i očekivane rizike po bezbednost inspektora odnosno komunalnih milicionara, potrebna je kontinuirana podrška i saradnja sa pripadnicima MUP-a.

I dalje se apeluje na sve naše građane da se pridržavaju propisanih mera, a inspekcijske kontrole su nastavljene na području Republike Srbije i Mačvanskog upravnog okruga.

Prema podacima dobijenim od Zavoda za javno zdravlje Šabac, u periodu od 17. maja do 23. maja, na području Mačvanskog upravnog okruga, od 848 testiranih lica, broj pozitivnih je 148, sa 102 kontakta.
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnoj komunikaciji sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga, a u kontrole su,na osnovu zaključka Kriznog štaba, uključeni raspoloživi ljudski i materijalni resursi.

Izveštaji o broju kontrolisanih subjekata, nepravilnostima koje se tokom kontrola uoče, broju inspektora koji je učestvovao u nadzoru i izrečenim merama se svakodnevno dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu. Inspektori su tokom nadzora odgovorno postupali.

Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše, čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /. Ukoliko lica koja se predstavljaju kao inspektori odmah ne pokažu svoju legitimaciju, smatra se da to lice nije u službenom nadzoru. Ako lica koja jesu inspektori, a ne žele da se predstave, ovakvo ponašanje predstavlja i obeležje krivičnog dela.

Od petka 21. maja do ponedeljka 24. maja kontrolisan je 981 objekat, u nadzoru je učestvovalo 56 inspektora, a u 21 nadzor utvrđene su nepravilnosti u vezi protivepidemijskih mera. Kao nepravilnosti koje su utvrđene u nadzoru protivepidemijskih mera navode se lična zaštitna oprema korisnika, ograničeno radno vreme, lična zaštitna oprema zaposlenih i dezobarijera. Inspektori su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeli mere prema kontrolisanim subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju protivepidemijskih mera. Prema subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti izrečene su zakonom propisane mere. Doneta su dva prekršajna naloga od po 150.000 dinara, izrečena je jedna mera zabrane korišćenja prostora i podnet je jedan zahtev sudiji za prekršaje.

Od 19.marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Prečišćen tekst nove Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti Kovid-19 može se pročitati na sajtu Centra za Kovid mere.

Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs

Svi zainteresovani mogu postaviti i pitanje za svaku nedoumicu, a sva pitanja i odgovori biće objavljeni.

U borbi protiv epidemije pored poštovanja epidemijskih mera, presudnu ulogu igra proces vakcinacije građana, koji se sprovodi u pojačanom intenzitetu. U svim lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga organizuju se vakcinalni punktovi na kojima se građani vakcinišu bez prethodnog prijavljivanja i u mestu stanovanja. Odziv građana je sve veći, što ohrabruje.

U Srbiji je od 21. maja započela kampanja za vakcinaciju mladih protiv Korona virusa, a na konferenciji koja je tim povodom održana u Beogradu premijerka Ana Brnabić je pozvala sve,a posebno mlade da prime vakcinu, kako bi se što pre vratili normalnom životu.

Vakcinaciju kao najefikasniju meru u borbi sa virusom Kovid -19.promovišu i mediji u svojim emisijama i svakodnevnim saopštenjima.

Apeluje se na sve građane da i nadalje poštuju naložene epidemijske mere i da se vakcinišu, jer je država Srbija obezbedila dovoljan broj vakcina i mogućnost izbora vakcine. Jedino masovnom vakcinacijom možemo zaštititi naše stanovništvo od virusa Kovid-19.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa