27. maj 2021.27. maj 2021.
Devojke ispunile očekivanja
SANDRA KOLAKOVIĆ, TRENER ŽRK MEDICINAR

Devojke ispunile očekivanja

Uspešna sezona. Uspešna bitka sa nedaćama, psihološkim pritiskom. Prilagođavana taktika karakteristikama ekipe. Tri duela posebno se ističu. Cilj sačuvati ekipu i omogućiti obrazovanje članicama
Tokom leta nije moglo da se trenira u zatvorenom zbog epidemioloških mera, tri važne igračice su napustile ekipu, nije bilo prostora za više trening mečeva, povrede su neumorno pratile klub, čitavu sezonu igrale su bez najbolje i najuskusnije igračice. Sistem nastave u novonastalim okolnostima uticao je na brojnost tokom treninga. Ipak, Medicnar je uspeo da opstane u ligi rutinski, a uz malo sreće i iskustva mogao je do polufinala Kupa i gornjeg dela tabele. Ipak, u globalu, dobra sezona, kažu u klubu.

- Ovo bila specifična sezona u delikatnim uslovima. Povrede su nas pratile, neiskustvo se pobeđuje postepeno u utakmicama, a uz sve to, usled pandemijskih uslova nismo mogli da računamo na pune tribine u Gimnaziji. Naša publika je najbolja u Srbiji, poseta je uvek iznad standarda domaćeg rukometa i veliki vetar u leđa za mlad tim bio bi podstrek sa tribina. Verujem da uz takve uslove, možemo još više naredne sezone – navodi trener Medicinara Sandra Kolaković.

Prosek Medicinara jedva je iznad granice punoletstva, mnogo je srednjoškolki bilo među nosiocima i u skladu sa karakteristikama tima, stvarana je taktika.

- Znali smo da snagom ne možemo parirati starijim rivalkama. Trudili smo se da taktikom, kretanjem u odbrani, izbegnemo tzv „meso u meso“ igru, već smo težili odbrani gde ćemo presecati lopte. Na psihološkom planu oslobađali smo svakog pritiska mlade rukometašice, zahtevali smo samo maksimalan pristup, borbenost. Ipak, Liga je i devojke su bile svesne da opstanak podrazumeva pobede i pritisak je neizbežan. Morale su izneti taj teret i ponosna sam kako su to učinile. Postoje igrači koji vole taj stres pritiska, ima onih koji to stiču vremenom, a ima i neko ko ima apsolutno sve druge predispozicije, ali je ta sfera slaba tačka na kojoj smo mnogo radili.

Posle svih problema pred start sezone, već u drugom kolu prvenstvo je okončano za kapitena Anu Radović posle teške povrede.



-Ana je kapiten, istinski lider, majstor rukometa i neko ko svojim pristupom daje primer drugima. Njena povreda je bio šok za ekipu iz kojeg je trebalo naći put, izabrali smo jedino moguće, još jači tening, međusobnu potporu, borbenost i timski duh kakav malo ko ima.
Svaka od osam pobeda ima svoju snagu i značaj, međutim strateg Šapčanki apostrofira tri duela.

- Protiv Železničara, kvalitetnije ekipe, u prvom delu sezone, kada su moje devojke igrale borbeno do nivoa fanatizma, timski, uz odbranu 3:2:1 koju smo tek počinjali da vežbamo. Ponosna sam na nastup protiv Mladog radnika u gostima gde smo neiskusne odigrale protiv iskusne ekipe odličan meč i pobedile kontrolišući čitav tok duela. Protiv Naise u Šapcu smo demonstrirali koliko možemo i protiv mnogo jačih ekipa.

Svaki sportski kolektiv, posebno ovaj baziran na mladima, treba da teži ne samo rezultaskim i organizacionim uspehom, već i da ne zanemari pedagoški aspekt pojedinačnog razvoja koji prevazilazi okvire sporta.

-Apsolutni cilj je da ove devojke statasale u našoj školi ostanu što duže zajedno i da nađemo model po kome će moći i da igraju rukomet, ali i i studiraju. Obrazovanje je izuzetno važno i samo ono omogućava da imaju perpsektivu i van rukometa. Činimo sve da se ne bira izmađu dve puta, već da na oba polja naše devojke budu uspešne.

Jagodina se ponovo izdvaja od drugih.

- Imaju iskusne igračice, nemaju u sastavu mogućnosti da realizuju treninge u kopmpletnom sastavu, dva puta dnevno. Naisa je bila jak rival, međutim suočili su se sa velikim finansijskim poteškoćama i posledica toga je da su eliminisane u polufinalu od Radničkog. Na prvi pogled iznenađenje, međutim reč je o uigranoj, iskusnoj ekipi, izuzetnim pojedincima, Agatunović, Kolak, Stojanović.
Očekivanja, želja i cilj su da i u narednoj sezoni poznata lica nose plavo beli dres Medicinara.

-Svakako ćemo i naredne sezone imati mlad tim, bar u 90% slučajeva će nepromenjen sastav ostati, očekujemo da dobijemo na iskustvu u bekovskoj liniji povratkom Sare Garović i kasnije Ane Radović. Moramo mnogo raditi na individualnim karakteristikama rukometašica, predstoji nam teži rad u teretani kako bi telo pripremili za izazove. Dobre igre u ovoj sezoni, nametnule su nam u sledećoj status ekipe koja uprkos mladosti ima snagu teškog rivala od koga strepe.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa