27. maj 2021.27. maj 2021.
počast za kapitena pejovića: mačva - Zlatibor 1:0

počast za kapitena pejovića: mačva - Zlatibor 1:0

FUDBAL: SUPER LIGA

SEZONA BEZ RADOSTI

Sezona okončana realno i neuspešno. Neefikasno u napadu, „porozno“ u odbrani. Afirmacija mladih igrača. Drugačija Prva liga. Izazov brzog povratka ili tavorenja. Nekoliko pozitivnih primera iz loše sezone. Statistika bolni segment
Četiri sezone crveno crna lađa šabačke Mačve plovila je superligaškim vodama, dve uspešno, dve manje uspešno i eto, došlo je vreme da promeni kurs. Vetar eliminacije je bio prejak za jedra Šapčana i sada plovilo pluta na prvoligaškim strujama, neizvesno čekajući da li će put otvorenog superligaškog mora ponovo ili ne. Ostaje lepo sećanje i briga, u narednom broju ćemo se setiti superligaškog vremena u globalu, u ovom ostajemo na ovoj sezoni.

Slutilo je na loš kraj od početka. Finansijska nestabilnost, kasnije pripreme u odnosu na sve druge klubove. Verovatno su Šapčani i jedini tim koji je čitavo leto radio samo u svom gradu. Početak je dao nekakav optimizam, pobeda protiv Bačke, nesrećni poraz u Milanovcu, dobra igra protiv Novog Pazara kada je dva boda ponovo otela fortuna, govorili su u prilog nekih mogućnosti. Nažalost, kasni start priprema, malo opcija u rotaciji, podneli su ceh kako je odmicalo prvenstvo. Krajem polusezone Ivica Kralj, dotadašnji predsednik kluba, podneo je ostavku. Kolo pre kraja polusezone prekinuta je saradnja sa Draganom Aničićem. Dragoslav Kostić je spremio tim i pobedom u Užicu sačuvao neku nadu u spas.

d. ortiz


Bio je tokom zime opstanak daleko sedam bodova i mnogi su na januar gledali kao mesec kada se može kurs lađe usmeriti ka mirnim vodama. Angažovan je trenerski duo Jermaniš – Jelić, ali je igrački kadar, dodatno oslabljen odlaskom iskusnih Ristivojevića i Ivića, uz Dukuća i još neke prvotimce, pojačan mladim igračima, ispostavilo se nedovoljno adekvatnim zamenama za težak zadatak.

Šapčani su bez premca imali najmlađi tim tokom proleća i najviše „bonus“ igrača. Mačva ih je imala između sedam i devet skoro svaki meč. Po dobrom običaju srpskog fudbala nekoliko ekipa sa začelja je, kao da su popili čarobni napitak, otpočelo velike nizove, odmičući sve dalje. Zašto je Super liga super zabava govore tabele na margini strane.

Pozitivno u slaboj sezoni
Najviše puta u startnoj postavio bio je Marko Mijailović, 34, Gordić je zabeležio 31, a potom slede Knežević i Dabić sa 26. Obrovac i Trimanović su najčešće ulazili u igru, po 13 puta.
Mnogo toga beše loše u Mačvi u sezoni 20/21, ali nije sve, ima i ponešto dobro. Mladost je obeležje ovdašnjeg kluba i zato bi se mogla izdvojiti tri imena.
Kolumbijac Dilan Ortiz, bio je retko i na klupi Čukaričkog, a u Mačvi je najbolji strelac sa sedam golova i igrač koji se ističe. Visina mu omogućuje dobar učinak u skok igri, pogađao je i glavom i nogom, napredovao je u tehničkom smislu, te iako nisu velike šanse, njegov ostanak u Prvoj ligi bio bi velika snaga kluba
Branislav Bane Knežević je mladić o kome se najviše zborilo u fudbalskoj javnosti od početka godine. Prekomandovan iz omladinaca, pokazao je da interesovanje Salzburga, Udinezea, Zvezde i dr. nije slučajno. Postigao je šest pogodaka i njegovo vreme dolazi, nažalost, teško da će u Mačvi nastaviti dalji put. Postao je i omladinski reprezentativac.
Golman Miloš Gordić je budućnost Crvene Zvezde. Nije bio vinovnik svih golova, međutim iako broj onih koje je on primio može da bude veliki, broj odbrana i izvanrednih intrvencija izdigle su ga među vodeće čuvare u Super ligi i donele mu status mladog reprezentativca, uz debi i u seniorskoj reprezentaciji. U Šapcu je bio na pozajmici, njegov put ostaje superligaški.


Na pola sezone zaostatak za opstankom bio je sedam bodova, a na kraju 23. Brojke su neumoljive. Bilo je u polusezoni i nekoliko solidnih nastupa, nažalost i nekoliko nedopustivih poraza i obaranja neslavnih rekorda.

Nova realnost
Mačva se sada suočava sa činjenicom da će posle četiri godine ponovo u niži rang. Kada se uporedi Prva liga iz sezone 2016/17. i ona u sezoni 2021/22. razlika je velika. Samo dva kluba koja su onda bili takmaci Mačve, biće to i od jeseni. Budućnost iz Dobanovaca i Inđija koja je zajedno sa šabačkim klubom eliminisana iz elite ovog proleća. Svi drugi su novi u odnosu na pomenuti period. Proslava ulaska u Suprer ligu beše protiv Bežanije maja 2017. godine, taj tim je sada u šestom rangu, Na istom nivou su OFK Odžaci, ČSK Čelarevo je zonaš, Proleter i Kolubara superligaši, a: Zemun, Sloboda, Radnički (P), Jagodina, Dinamo, Sinđelić, BSK Borča i OFK Beograd igraju u trećem rangu.

Statistika sve govori
Šapčani su sezonu okončali na pretposlednjem 19. mestu. Pretposlednja je Mačva po efikasnosti, sa 26 golova, slabiju ima samo OFK Bačka, 24. Broj primljenih golova izdvaja je na neslavnom vrhu i to ubedljivo sa čak 81 primljenim golom, prva naredna je Bačka sa 14 manje. Na domaćem terenu osvojila je 19 bodova, manje su uspeli samo Zlatibor i Bačka, po 13, dok je na gostovanju osvojila svega šest, najviše je golova primala i na gostujućem i na domaćem terenu.


Sledeće sezone novi rivali će biti: Kabel, IMT, Loznica, Žarkovo, Grafičar, Radnički (SM), Železničar (P). Zlatibor, Bačka, Javor, Rad i dva tima iz srpskoligaškog ranga. Podsećamo, ove sezone, titula u grupi Srpske lige ne donosi direktan plasman u Prvu ligu, već će četiri ekipe u baražu odlučiti o dve koje će stepenicu više. U borbu će: Sloga (Požega), Teleoptik, Mladost (Novi Sad), Timok(Z)/Budućnost (Popovac).

Malo je klubova koji se „smire“ posle prelaska u niži rang. Odskoče ili potonu uglavnom. Primer koji treba slediti su Javor i Metalac koji su ispadali, ali su nalazili način da se brzo vrate među najbolje klubove. Nažalost, češće su teške sezone i sunovrati. Od ulaska Mačve u Super ligu ispadali su Novi Pazar, Borac, oba su padala do trećeg ranga, Dinamo i Zemun, danas takođe trećeligaši.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa