3. jun 2021.3. jun 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

Poseta i sanacija grobnog mesta dr Milana Novakovića

Sećanje na lik i delo velikog lekara

Lekar koji je odabrao Šabac. Nadređeni Lazi Lazareviću. Polaganje venaca i dogovor o sanaciji grobnog mesta. Spomenik sklon padu. Povratak u prvobitno stanje u najkraćem roku
Maj mesec 2021. godine je mesec u kome se navršava tačno vek i po od kada je dr Milan Novaković u Beču stekao lekarsku diplomu 1871. godine. Rođen je na teritoriji ondašnje Austrougarske, međutim po završetku Medicinskog fakulteta u Beču odlučio je da se vrati u Srbiju. Kraći vremenski period, dve godine, radio je u Aranđelovcu, a potom došao u Šabac gde je gradio profesionalnu karijeru, svoj život i na kraju, 1899. godine, u našem gradu pronašao i večno počivalište. Sahranjen je na Donjošorskom groblju.
Bio je upravnik prve šabačke moderne bolnice, one koja se nalazila u zgradi Međuopštinskog istorijskog arhiva, na tom mestu je nasledio dr Antonija Grodera, aktivno je učestvovao u izgradnji moderne srpske države u tom periodu. Učestvovao je u drugom Srpsko-Turskom ratu kao komandir saniteta, a potčinjeni mu je bio Laza Lazarević, kasnije takođe lekar i svim poznati sugrađanin.
U Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu, među vrednim dokumentima, nalazi se i originalna diploma dr Milana Novakovića sa studija medicine u Beču, a koja je u ustanovu stigla sredinom prošlog veka kao poklon gospođe Soković.
Venac na spomenik znamenitom sugrađaninu iz pretprošlog veka položili su predstavnici Grada, Opšte bolnice i Međuopštinskog istorijskog arhiva.

Bio je upravnik prve šabačke moderne bolnice. Učestvovao je u drugom Srpsko-Turskom ratu kao komandir saniteta, a potčinjeni mu je bio Laza Lazarević. U Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu. nalazi se i originalna diploma dr Milana Novakovića sa studija medicine u Beču


-Lik i delo dr Novakovića su prvi povod zbog kojeg mu odajemo počast, a drugi razlog naše posete njegovom grobnom mestu je loše stanje u kome se nalazi spomenik. Primetno je sklon padu i na sugestiju naših sugrađana odlučili smo, u dogovoru sa JKP “Stari grad”, da se izvrši sanacija. Poštujući baštinu, tradiciju, naše znamenite sugrađane utiremo put za nove generacije, jer Šabac jeste i biće grad budućnosti - rekao je član Gradskog veća zadužen za kulturu Miroljub Mijušković.
Mara Kovačević, baka šabačkog glumca Slobodana Despotovića, imala je čast da kao devojčica upozna dr Novakovića. Priču o njemu prenela je na naredne generacije, te je njen unuk posećivao grobno mesto posmatrajući kako ga surovo nagriza zub vremena.
-Dolazila je pre mene i moja pokojna sestra. Ovo je bilo jedno usamljeno mesto, nekada se tu nalazila i ograda koja je nestala. Niko nije vodio računa o ovom grobnom mestu i treba pohvaliti svaku preduzetu meru koje će doprineti da se ime dr Milana Novakovića ne zaboravi, a samim tim sačuva uspemena na delo jednog od prvih šabačkih lekara koji je došao, živeo i sahranjen je u našem gradu - ističe Slobodan Despotović.



Mere na sanaciji moraju biti preduzete u najkraćem roku obećao je direktor JKP “Stari grad” Nikola Begović.
-U saradnji sa Gradskom upravom naše preduzeće preduzeće sve neophodne korake u sanaciji ulegnuća spomen obeležja i povratka grobnog mesta u prvobitno stanje. Najpre na teren izlazi komisija koja će utvrditi činjenično stanje, a potom sledi sanacija. Osim što će biti popravljeno oštećenje na ovom grobnom mestu, biće preduzete mere za povećanje bezbednosti obližnjih spomenika - naveo je Begović.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa