3. jun 2021.3. jun 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

IZLOŽBA DRUŠTVA PRIJATELjA HILANDARA ŠABAC U NARODNOM MUZEJU

Putevima vere u Boga i srpstvo

U Narodnom muzeju u Šapcu, proteklog petka otvorena je izložba Društva prijatelja Hilandara Šabac pod nazivom Putevima vere u Boga i srpstvo. Postavka, koja je upriličena povodom dve decenije postojanja ovog udruženja, broji oko 150 fotografija sa hodočasnih putovanja.



- Prezentovali smo ne samo našu aktivnost, nego kulturnu baštinu kojom Srbija raspolaže, bogatstvo svetosavlja i pravoslavlja. Ova izložba poručuje da naša prošlost ne sme biti zaboravljena, zato što je ona i naša sadašnjost i budućnost. Srpski pravoslavni manastiri i kulturna baština predstavljaju naš identitet, rekao je prof. Veroljub Ilić, predsednik udruženja.
Posetioci izložbe imaju priliku da pogledaju fotoretrospektivu aktivnosti ove zajednice.

Društvo prijatelja Hilandara Šabac nevladino je i neprofitno udruženje osnovano 2001. godine. Za dve decenije postojanja organizovalo je 14 hodočašća do Svete Gore i manastira Hilandar i realizovalo 116 hodočasnih putovanja u Srbiji i inostranstvu. Kontinuirano je pomagalo obnovu manastira Hilandar, naročito posle požara 2004. godine, u novčanim i robnim sredstvima. Organizovalo je rad Milosrdne ambulante Sveti Luka, koja je do sada obavila preko 20.000 pregleda i besplatno podelila lekove socijalno ugroženim pacijentima. Izdalo je knjigu dr Marka Markovića Aura Hilandara i Dejana Stojkovića Hilandar.


- Način na koji je izložba postavljena, kao i materijal koji je izabran, govori o nekim od dodirnih tačaka koje postoje između ovakvih udruženja i Narodnog muzeja u Šapcu. Mi se bavimo pokretnim kulturnim dobrima, a ono o čemu govori ova izložba kao i svi članovi udruženja, jeste da se na specifičan način vodi računa o očuvanju sećanja i sticanja novih saznanja, ne samo o nepokretnim kulturnim dobrima i ne samo u našoj zemlji i zemljama okruženja, nego o svemu onome što je značajno za istoriju i kulturu srpskog naroda. Na tragu negovanja tih, gotovo identičnih vrednosti, nalazimo dobar razlog da Galerija Narodnog muzeja u Šapcu bude ispunjena fotografijama ovog udruženja, istakla je Tatjana Marković, muzejski savetnik.
Izložba je otvorena do 10. juna.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa