3. jun 2021.3. jun 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

NA IMANjU ŠABAČKOG KARITASA U BOGATIĆU

Podrška socijalnom preduzetništvu

Pozitivni rezultati preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama, pripadnika socijalno ugroženih grupa i osoba sa invaliditetom, „Avlija održivog razvoja“ u Bogatiću i „Socijalna sinergija“ u Šapcu, formiranih u okviru projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo u borbi protiv socijalne isključivosti i siromaštva“
Konferencija povodom osnivanja preduzeća „Avlija održivog razvoja“ u Bogatiću i „Socijalna sinergija“u Šapcu u okviru projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo u borbi protiv socijalne isključivosti i siromaštva, održana prošlog četvrtka na imanju Karitasa Šabac u Bogatiću, još jednom je potvrdila činjenicu da socijalno preduzetništvo jača u zajedničkoj borbi protiv socijalne isključivosti i siromaštva.

"Glas Podrinja"


Na to je ukazao, projekt menadžer i direktor Karitasa Šabac Miroljub Nikolić, koji se prvi obratio prisutnima. On je više govorio o veoma dobroj organizaciji i radu ovih preduzeća osnovanih pre godinu dana. Istakao je da su primarna ciljna grupa osobe sa invaliditetom i da je akcenat dat na zapošljavanje osoba sa mentalnim smetnjama. Osim ovoga koncept socijalnog preduzetništva koji Karitas zastupa, približen je javnosti i na druge načine, a veoma važna stvar, kada se o ovoj temi govori kod nas je uvreženo shvatanje da je reč o nečem socijalnom, siromašnom i nedovoljno kvalitetnom i kao takvo ima manju vrednost, a upravo je suprotno. Kroz opis rada pomenutih preduzeća, Nikolić je na najbolji način demantovao sve negativne sumnje, što navodi na zaključak da je socijalno preduzetništvo veoma dobro sredstvo u borbi protiv socijalne isključivosti i siromaštva, kako glasi i naziv projekta koga između ostalih podržava Evropska unija. U oba preduzeća je zaposleno 20 ljudi. Polovina su sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama, a druga polovina iz socijalno ugroženih grupa i sa drugim vrstama invaliditeta.
Podršku skupu i aktivnosti Karitasa dao je i pomoćnik predsednika opštine Bogatić Matija Milovanović ističući da su u proteklom periodu učinjeni ogromni koraci, odgovornim i marljivim radom.
- Opština Bogatić daje podršku ovakvim projektima, a socijalno preduzetništvo dobija na sve većem značaju. Učinićemo i u buduće sve da zajedno sa Karitasom i ostalim udruženjima iz socijalne zaštite pozicioniramo Bogatić na što većem mestu razvoja socijalnog preduzetništva, dodao je Milovanović.
O ulozi preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u biznis sektoru i integraciji osoba sa invaliditetom na tržištu rada, govorile su Marija Ignjatović, direktor i Ana Vučinić stalni saradnik za integraciju i motivaciju osoba sa invaliditetom u preduzeću „Novitas konsalting“ iz Šapca.
Ovom prilikom održan je i Sajam socijalnog preduzetništva.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa