3. jun 2021.3. jun 2021.
Potencijalni scenario za film
U KUĆI ĐURE JAKŠIĆA PROMOVISAN ROMAN PRVENAC PETRA SAVIĆA

Potencijalni scenario za film

Ispisuje mladi pisac, Petar Savić, svojevrsni psihološki triler sa neočekivanim radnjama i obrtima. Čini to, uglavnom, kroz dijalog. Reči racionalno koristi, ali ne i škrto, na uštrb poželjnog literarnog sadržaja, tako da ovaj roman može da bude i scenario za film
Da“ iver ne pada daleko od klade“ i da su „geni čudo“ dokaz je mladi pisac Petar Savić, praunuk čuvenog profesora književnosti, Živorada Žike Popovića, nezaobilaznog imena u kulturi Šapca. Savić je diplomirao na Univerzitetu za film i režiju ((Middlesex University, London). Specijalizovao se za pisanje scenarija i drama. Autor je nekolikih scenarija za kratak film, od kojih je Priznanje nagrađen na Festivalu kratkog filma u Motovunu, Hrvatska. Nedavno je, u kući Đure Jakšića, promovisao svoj prvi roman Jesenji kit koji je najpre objavljen na engleskom jeziku u izdanju “Narodne prosvete”, a potom na srpskom, u izdanju Centra funkcionalne pismenosti „Apostrof“.
Roman prvenac Petra Savića po mnogo čemu je jedinstveno ostvarenje. Teško je bilo i pretpostaviti da tako mlad pisac u 27. godini može da ostvari tako spisateljski i mentalno zrelo, ozbiljno i dramaturški kompleksno ostvarenje, istaknuto je na promociji.

u pitanju je moderno ostvarenje, koje prati svetske trendove sa vrhunskom scenarističkom podlogom


Profesor dr Jovan Janjić, srpski pisac, pravnik i doktor kulturoloških nauka pohvalno se izrazio o dramaturškim sposobnostima Petra Savića, osvrnuvši se na borbu dobra i zla i principe dobre književnosti koji se prepoznaju u Jesenjem kitu. Janjić je pohvalio maštovitost autora, vešto napisane zaplete i neočekivane obrte.
-Svet ovaj koji „sav u zlu leži“ (1. Jn. 5, 19) često se pokazuje i u maloj grupi ljudi. Na taj način predstavlja ga i Petar Savić u svom romanu Jesenji kit. Radnju smešta u mali hotel, pansion „Vinograd“ – svesno ili nesvesno nazvanog simboličnim imenom, jer ovaj svet stvoren je da bude vinograd Božji. S obzirom da se radnja dešava na tlu Engleske, na iskraju 19. veka, očituje se dekadencija engleskog društva toga doba, a teško se može uočiti da se otad bilo šta promenilo nabolje. Mnogo lakše se uviđa da se nastavilo u istom pravcu, i to ne samo kod Engleza – rekao je Janjić i dodao - Ispisuje mladi pisac, Petar Savić, svojevrsni psihološki triler, s neočekivanim radnjama i obrtima. Čini to uglavnom kroz dijalog. Reči racionalno koristi, ali ne i škrto, na uštrb poželjnog literarnog sadržaja, tako da ovaj roman može da bude i scenario za film.
Pisac Slaviša Pavlović istakao je da je, kao urednik, do sada učestvovao u objavljivanju 50 dela mladih autora i da je profesionalno deformisan da istražuje greške.
- Jesenji kit je bez propusta. U pitanju je moderno ostvarenje, koje prati svetske trendove sa vrhunskom scenarističkom podlogom, tako nikada ne bih mogao da pretpostavim da je u pitanju prva knjiga ovog izuzetno perspektivnog autora.

KARAKTER SVETA
„Kroz držanje i ponašanje nekolicine ljudi, različitih statusa, poziva i naravi, uveliko se pokazuje karakter sveta, naroda koji misli da je sve samo ono što se okom vidi i da se lukavstvom može sakriti ono što na zemlji može da škodi. Pokazuje se ljudska otuđenost, licemerje, zavist, podlost, lažljivost, okrutnost, brutalnost, nadasve – ljudska izobličenost“.
(Prof. dr Jovan Janjić)


Stana Šehalić naglasila je da ovaj roman predstavlja lepše lice Srbije i pokazuje spisateljsku zrelost mladog autora, koji čvrstom rukom vodi likove uz izražavanje u ubedljivoj dijaloškoj formi.
Autor je pojasnio da je roman pisao u jeku korone.
- Dramaturško pisanje kao formu učio sam na Fakultetu i to na engleskom jeziku. S obzirom da se radnja romana zbiva u Engleskoj, bilo je prirodno da pišem na tom jeziku. Da se radnji odvijala u Srbiji, pisao bih na srpskom.
Delove iz knjige čitao je dramski umetnik Gojko Baletić.

Psihološki triler
„Jesenji kit“ uzbudljiv je i napet psihološki triler, u kome se do kraja ne može pretpostaviti izvršilac dela. Radnja se dešava u malom gradiću Hartburiju, na zapadu engleske obale krajem devetnaestog veka, a zaplet počinje ubistvom psa u malom hotelu, u kom je smeštena nekolicina neobičnih gostiju. Lokalni inspektor, koji je nedavno premešten iz Londona u mali grad, pozvan je da reši slučaj. Ubrzo nakon toga, dešava se ubistvo u istom hotelu koje unosi nemir u uspavani gradić. Svako svakom postaje sumnjiv, svako potencijalni krivac, slučaj sve složeniji kako istraga odmiče. Kockice mozaika tek u poslednjem poglavlju dolaze na svoje mesto, uključujući i legendu o jesenjem kitu. Autor održava napetost do samog kraja romana, vešto vodeći čitaoca kroz lavirinte čudnih situacija i likova koji se otkrivaju kroz međusobne dijaloge.



M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa