3. jun 2021.3. jun 2021.
Trud daje rezultate
Drugo mesto na republičkom takmičenju iz književnosti

Trud daje rezultate

„Velika mi je čast, prvenstveno jer sam došla u situaciju da predstavljam najbolje od svoje dražave. Smatram da čime god da se kasnije bavim treba da budem obrazovana u svakom smislu i u svim segmentima“
Marija Živković, učenica osmog razreda osnovne škole „Stojan Novaković“ osvojila je drugo mesto na republičkom takmičenju iz književnosti pod nazivom „Književna Olimpijada“ održanom na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Opštinsko takmičenje na kom je Marija osvojila treće mesto, održano je prošle godine, a zbog situacije sa kovid virusom „Književna Olimpijada“ nastavljena je ove godine, te je osvojenim prvim mestom na okružnom takmičenju obezbedila učešće na republičkom.
Marija ističe da je spremanje za takmičenje teško ali da se svaki trud isplati. -S obzirom da idem svake druge nedelje u školu bilo je naporno spremati se. Za svaku nejasnoću morala bih da sačekam nedelju u kojoj moja grupa dolazi u školu kako bih pitala i dobila objašnjenje za stvari koje mi nisu jasne- objašnjava Marija i dodaje da joj je pored rezultata bitno i znanje koje stekne i iskustvo koje će joj značiti u daljem školovanju:
-Velika mi je čast, prvenstveno jer sam došla u situaciju da predstavljam najbolje od svoje dražave. Bez obzira na rezultat, izuzetno mi je drago na prilici da posetim Filološki fakultet i ponesem lepo iskustvo sa sobom.

Ljubav prema knjigama nastala je u osnovnoj školi i smatra da njeni vršnjaci treba više da čitaju i razvijaju svoju maštu

Nakon osnovne cilj joj je da upiše medicinsku školu.
-Ne planiram da se bavim književnošću ali smatram da čime god da se kasnije bavim treba da budem obrazovana u svakom smislu i u svim segmentima- ističe Marija.
Ljubav prema knjigama nastala je u osnovnoj školi i smatra da njeni vršnjaci treba više da čitaju i razvijaju svoju maštu.
-Pored lektira koje su nam predviđene školskim programom dosta čitam druge knjige, od avanturističkih do naučne fantastike. Smatram da je bitno čitati i da moji vršnjaci treba da se više posvete tome- izjavila je Marija.
Ističe da su joj roditelji bili najveća podrška u trenucima pred takmičenje, a da je pomoć imala i od učenice na Filološkog fakulteta, Slavice, koja se trudila da svoje znanje podeli i pomogne joj u spremanju, jer su pravila na takmičenju izuzetno rigorozna i po nekad dvosmislena.
-Književna Olimpijada se održava već osmu godinu za redom i to je relativno novo takmičenje iz srpskog jezika i književnosti a organizator je „Društvo za srpski jezik Srbije“. Učestvovali su učenici osmog razreda iz cele Srbije kojih je ukupno bilo oko 190. Šabac je vrlo uspešan na ovom takmčenju i od samog početka olimijade naša škola uvek ima učesnike, a nama je ovo već peto republičko mesto na Književnoj Olimpijadi - rekla nam je nešto više o ovom takmičenju Sanja Cvejić, nastavnica srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Stojan Novaković i istakla da ove godine predaje posebnoj generaciji osmaka na koju je jako ponosna.
-Na olimpijadi su ove godine učestvovale četiri osmakinje koje su stigle do okružnog mesta. Dve su se plasirale na republičko, Marija Živković koja je osvojila drugo mesto i Mina Pajić koja je imala izuzetno zapažen rezultat- izjavila je Cvejićeva i istakla da je Marija izuzetno vredna i pre svega pametna devojčica:
-To je jedno posebno dete koje voli književnost i koje se trudi. Odgovorna je i vredna i mislim da joj sama priprema nije mnogo teško pala. Slušala je i iščitavala svu literaturu koju sam joj davala i njen rezultat je bio očekivan, pokazala je zavidno znanje iz srpskog jezika i književnosti.
Nastavnica dodaje da je zainteresovanost dece za takmičenje individualna i da mnogo zavisi od generacije.
-Ovo je bila sjajna generacija osmaka ali su deca generalno sve manje motivisana za takmičenja ali nadam se da će se to promeniti. Potrebno ih je dobro motivisati kako bi imali želju-zaključila je Cvejićeva.
Željana Pantelić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa