3. jun 2021.3. jun 2021.
Odgajivačima  „dogorelo do nokata“
MINISTAR BRANISLAV NEDIMOVIĆ NA PROTESTU STOČARA U CENTRU BOGATIĆA

Odgajivačima „dogorelo do nokata“

Ministar priznao da je došlo do drastičnog poremećaja cena na tržištu svih vrsta žive stoke i obećao hitna rešenja. Proizvođači sublimirali probleme u nekoliko pitanja
Prošle nedelje u centru Bogatića protestvovali su stočari iz ovog kraja i okoline protiv niske otkupne cene prasadi, tovljenika i svih drugih vrsta stoke ističući da postojeće stanje vodi njihovu proizvodnju u totalan kolaps. Komentarisali su da „divljanje“ cena svih drugih imputa u proizvodnji (kukuruz, soja...) obezvređuje njihov rad i vodi ih u velike gubitke.

Prisutnima ( stotine ljudi, ispred zgrade opštine Bogatić) se obratio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, koji je pokušao da odgovori na više pitanja organizatora ovog skupa predsednika Udruženja krmačara u Srbiji Mirka Đukića.

Ministar je prvo priznao da je došlo do drastičnog poremećaja cena na tržištu svih vrsta žive stoke i obećao hitno reagovanje. Naglasio je svoju maksimalnu kooperativnost. Danas je i sednica Vlade Srbije na kojoj će izložiti ove probleme.

Na ovom skupu prvo se čuo zahtev o uvođenju prelevmana na uvoz svinjskog mesa, tovljenika koji su hranjeni genetski modifikovanom sojom. Istaknuta je sumnja u kvalitet uvezenog mesa i objašnjenje da je došlo do velikog uvoza zamrznutog svinjskog mesa.

Drugi zahtev proizvođača odnosio se na potrebu obeležavanja mesa iz uvoza i domaćeg, kako bi se jasno utvrdilo poreklo.

Mirko Đukić saopštio je i zahtev za donošenje Zakona o regulisanju tržišta, na osnovu kog bi nadležni mogli da reaguju, kad cena mesa padne ispod tržišne, a to je upravo trenutno. Na ovom spisku je ukupno 20 proizvoda, koji će biti predmet razgovora na današnjoj sednici Vlade Srbije. Nezadovoljni stočari su zahtevali i formiranje Uprave za stočarstvo u koju bi ušli ljudi iz struke, kojima je ova materija poznata. Oni bi o svemu pomenutom mogli sasvim stručno i kompetentno da izveštavaju nadležne.

Problemi su jasno formulisani, a usložnjeni su i činjenicom delovanja korona virusa i pojavom svinjske kuge, zbog čega je stopiran izvoz svinjetine u Kinu.

Ohrabruje podatak da će posle detaljne inspekcije, od februara naredne godine krenuti izvoz za Rusiju i zemlje Evropske unije.

Stočari naglašavaju da im je potrebna hitna pomoć, a jedna od prvih prilika za to je i današnja sednica Vlade Srbije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa