3. jun 2021.3. jun 2021.
Bronza u vanrednim okolnostima jače sija
USPEH “JANKOVACA” NA TAKMIČENjIMA IZ HEMIJE I FIZIKE

Bronza u vanrednim okolnostima jače sija

Učenici OŠ “Janko Veselinović” na republičkim takmičenjima iz hemije i fizike osvojili su tri bronzane medalje
Za nadarenu i vrednu decu ne predstavljaju prepreku ni vanredni uslovi za učenje u vreme korone ni specifično organizovana nastava. Znaju da prepoznaju prave vrednosti i da ih plasiraju u svim okolnostima.

Učenici OŠ “Janko Veselinović” na republičkim takmičenjima iz hemije i fizike osvojili su tri bronzane medalje. Sava Ninković, učenik sedmog razreda, osvojio je treće mesto na republičkom takmičenju iz hemije, dok su učenica osmog razreda Milica Tešić i šestak Milutin Pilipović osvojili bronzane medalje iz fizike. Njihovi mentori bili su nastavnica hemije Vladimira Hrepić Pajić i nastavnici fizike Svetlana Nikolić i Srećko Ilić.

Sava je na takmičenju u Novom Sadu među 70 takmičara bio treći, ali je njegov eksperimentalni rad posebno pohvaljen. Ranije se takmičio i iz srpskog jezika, ali ga je hemija, sa kojom se prvi put susreo ove školske godine, lako osvojila. Za to je, kaže, najviše zaslužna nastavnica.

-Prvo smo u subotu imali test znanja koji sam solidno uradio, dok je u nedelju bila laboratorijska vežba, koju sam takođe dobro uradio. Očekivao sam da će hemija biti teža. Nastavnica nam mnogo pomaže i dočarala nam je koliko je hemija lepa i zanimljiva nauka. Sviđa mi se i teorija i praktični deo. Ekperimenti koje izvodimo su zanimljivi, a istovremeno nisu rizični. Sigurno ću i u osmom razredu ići na takmičenja iz hemije, ali pokušaću i iz drugih predmeta, priča ovaj višestruko talentovani dečak, a o njegovim drugim unikatnim interesovanjima čitaćete u nekom od narednih brojeva “Glasa Podrinja”.

Savina nastavnica Vladimira kaže da je Sava jako širokih interesovanja i da ga drugovi veoma vole. Ističe da je za pohvalu i to što se druži i sa drugim takmičarima, pa zajedno uče i razmenjuju ideje.

-Radimo u uslovima onlajn nastave, tako da smo malo važbali, ali je bio najbolje pripremljen. To su primetili asistenti sa fakulteta i pohvalili, navodi Vladimira Hrepić Pajić.
Republičko prvenstvo iz fizike održavalo se u Soko Banji. Milica i Milutin predstavljali su Šabac i svoju školu. Milica, kao iskusna takmičarka sa oko 20 državnih priznanja, očekivala je jedno od odličija i ovog puta.

-Bilo je teško. Došli smo tamo u petak, prenoćili, a takmičenje se održavalo u subotu ujutru. Vreme za rešavanje zadataka bilo je tri sata, posle čega se pregledaju i saopštavaju rezultati, dok je dodela nagrada bila u nedelju. Uvek dam sve od sebe i verovala sam da sam dobro uradila, kaže Milica i dodaje da ništa nije teško ako se pravilno rasporedi vreme i da stiže i da uči i da se druži.
Milutin je takođe zadovoljan takmičenjem, a vreme je iskoristio i da upozna Soko Banju. Na takmičenju mu je podršku i podstrek za dobar rezultat pružao dvogodišnji brat, koji nije svestan Milutinovog uspeha, ali je znao sa njim da podeli radost.

-Lepo iskustvo. Pored takmičenja išao sam i da vidim Soko Banju i svideo mi se ovaj gradić. Fizika mi je zanimljiv predmet. Očekivao sam da će biti teže i sa drugim predmetima, a posebno sa fizikom koja je nov predmet, zbog čitave situacije sa koronom. Međutim, nastavnica se potrudila da nam sve olakša, kaže Milutin, koji se već nekoliko godina tamkiči i iz matematike i ostvaruje odlične rezultate.
Milutinova nastavnica Svetlana priznaje da nije odmah uvidela njegove kvalitete i koliko može da postigne, zbog toga što je povučeno dete.

-Tokom čitavog mog radnog staža, takmičari su nenametljivi. Samo odjednom bljesnu. Sada su bile i posebno složene okolnosti: svaki drugi dan u školi, deca po grupama podeljena. Uočila sam ga tek početkom drugog polugodišta. Kako se već istče u matematici, tako i ovde ima svoja rešenja i svoje ideje, kaže Svetlana Nikolić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa