3. jun 2021.3. jun 2021.
Još jača sezona pred nama
VATERPOLO: ANTO VASOVIĆ, VK „ŠABAC“

Još jača sezona pred nama

Bilo potencijala za više. Nedostajalo iskustvo evropskih mečeva. Česti problemi sa povredama. Naredna sezona još jača. Tim u procesu stvaranja. Mnogo jakih rivala očekuje, ali ambicije Šapčana se ne menjaju. Nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona izuzetno važan za čitavu sezonu
Vaterpolisti „Šapca“ nisu više šampioni Srbije. San o trećoj godini u kojoj će veliki prelazni pehar uživati u vitrini ovdašnjeg kluba srušen je u Kragujevcu 19. maja. Poraz u majstroci je definitivno Radnički odveo u finale, međutim, trener Šapčana Anto Vasović uveren je da je velika prilika propuštena na Gradskom bazenu posle brejka u prvom meču.

-Primetio sam pad u nastupima Radničkog u poslednjim mečevima i u prvom duelu smo to iskoristili na pravi način. Velika prilika je bila utakmica u Šapcu, međutim nismo odigrali kako smo mogli. Ponovo je došao do izražaja ujednačeniji ritam Kragujevčana tokom sezone, više jakih mečeva u evropskim takmičenjima i veći fond vanterpolista u rotaciji. Na trećem duelu je razliku načinio umor gde mi nismo uspeli da se nosimo u drugom poluvremenu sa njima – naglašava sportski direktor i trener ekipe Anto Vasović.



Radnički je zasluženo ostvario plasman u finale. Ipak, ostaje i gorak ukus na kraju sezone. Nisu samo dueli majstora vaterpola obeležili polufinalnu seriju, već i odnos arbitara, gde je Vasović isključen na prvom meču zbog uobičajenog prigovora arbitru, dok su isti ostajali nemi na ponašanje kolege s druge strane, spremnog i na psovke, uvrede. Utisak posmatrača, posebno nekoga ko je na drugom meču bio blizu klupa dve ekipe, kao što je moja malenkost, da je mladi trener mogao u nekoliko navrata dobiti apsolutno zasluženo crveni karton, što bi značajno uticalo i na tok serije.

-Nismo imali jednak tretman, ono što je dozvoljavano Radničkom tokom igre, kod nas je sankcionisano, drugačije su se odnosili n svaki način prema dve ekipe. Primetno je bilo onda, kao i sada u finalnoj seriji da neke odluke jednostavno vređaju logiku.

Bilo kako bilo, ostvaren učinak tokom sezone nije loš, ali nije ni na nivou proklamovanih ambicija.

-Nedostajala nam je sigurnost koja se stiče nastupom u Evropi, što su sva tri naša rivala imala. Bilo je potencijal za više, no osim nedostatka pomenute sigurnosti, povrede su nas opterećivale kroz sezonu, dogodilo se da u finišu jeseni bukvalno ostanemo sa jednim golmanom. Vukadinović je sasvim dobro zamenio Filipovića, međutim nedostajalo je iskustvo koje donosi Radoslav. Reč je o vrhunskom golmanu čiji nastupi donose sigurnost i samopouzdanje ostatku ekipe. Često su izostajali i drugi što u kasnijem delu posebno dolazi do izražaja smanjujući mogućnosti za izmene tokom meča.

Nada u pune tribine
Veliki hendikep za „Šabac“ bile su i prazne tribine, jer u tom segmentu ovaj klub nema konkurenciju u Srbiji. Uz sve što u najavi donosi sledeće prvenstvo, pune tribine bi bile istinski spektakl na kakav je vaterpolo Šabac već navikao.
-Nedostajali su nam navijači, naravno. Teško da bi promenili nešto u drugom meču polufinala, no kontinuirana podrška daje snagu našoj ekipi, utiče na rivala koji dolazi i to u zbiru daje veliki značaj za naše nastupe. Nadam se da je kraj restrikcijama i da nas čeka podrška kakvu smo uvek imali.


Tokom jeseni su pretrpljena tri poraza u mečevima gde su ishodi mogli biti i drugačiji. Rezultati su pokazali da je proleće donelo više od jeseni, odnosno da je pomnuti potencijal još više oslikan.

-Jedini smo domaći tim koji je pobedio u Kragujevcu, to je učinio još samo Solnok, kasniji pobednik LEN kupa. Jedini smo pobedili Novi Beograd u gostima i priprema za gostovanje u Kragujevcu počela je tamo. Trgli smo ekipu, zato je žal još veći, jer bi u potencijalnom finalu imali i prednost domaćeg bazena.

Pripreme za novu sezonu su već u toku. Šapčani su posle nekoliko rasterećeni razmišljanja o poziciji trenera tokom leta, Anto Vasović će predvoditi ekipu i od jeseni. Tim se već sklapa.

-U ekipi, do sada potvrđeno, ostaju: Ognjen Stojanović, Savo Ćetković, Radoslav Filipović, Nikola Marković, Mihailo Repanović, Matija Tonković, Andrej Vukadinović. U ekipi naredne sezone neće biti: Janković, Ilić, Velkić, Drašković. Tkač je pojačao Špandau, Vučinić odlazi u Novi Beograd. Ostaju razgovori sa Vuksanovićem. Naravno, paralelno razgovaramo sa pojačanjima, stupili smo u kontakt sa više igrača, sa nekima smo dogovorili većinu pojedinosti, sa nekima su razgovori u početnoj fazi.



Od 15. juna počinju prirpeme uz pauze u radu, a od prvog dana avgusta nema pauze. Reprezentativci će se priključivati posle obaveza u nacionalnim timovima. Slede pripreme za novu i još jaču ligu.

-Novi Beograd pravi tim sa idejom da se bori za vrh Evrope, Radnički je u procesu građenja sastava kadrog da se nosi i možda nadmaši Novi Beograd. Vojvodina je već sada blizu pravljenja izuzetnig sastava, značajno jačeg u odnosu na proteklu sezonu. Ukoliko u Partizanu ostane Mitrović, uz još igrača, postali bi izuzetan takmac, Crvena Zvezda će takođe biti izuzetna, a mi kao doskorašnji šampioni želimo da budemo svima ravnopravni, bez snižavanja ambicija. Izuzetno je važno da nastupimo u kvalifikacijama za Ligu šampiona, unapređujemo igru kroz jake utakmice i bez straha uđemo u svaki duel, pokazali smo i ove sezone da možemo protiv svakoga.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa