10. jun 2021.10. jun 2021.
Osnovana Otvorena građanska platforma Akcija
SAOPŠTENjE

Osnovana Otvorena građanska platforma Akcija

Inicijator AKCIJE i predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović poručio je na današnjem skupu da je zadatak AKCIJE da uveri građane da su promene moguće
Protekle subote je u Beogradu osnovana Otvorena građanska platforma AKCIJA u kojoj su se, oko programa Zeleni dogovor za Srbiju, okupile političke stranke, udruženja i grupe građana iz 60 gradova i opština u Srbiji. Simbolično, AKCIJA je pokrenuta na Svetski dan zaštite životne sredine.
Inicijator AKCIJE i predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović poručio je na današnjem skupu da je zadatak AKCIJE da uveri građane da su promene moguće.

-Okupljamo se oko zajedničke ideje poštujući jedni druge, u otvorenom dijalogu, kroz transparentne procedure. Sada je vreme da se zajedno borimo za očuvanje našeg prirodnog okruženja, za socijalnu pravdu i poštovanje ljudskih prava. Naš je zadatak da uverimo građane da su promene moguće, jer one jesu moguće. Zajedno možemo stati na put autoritarizmu, populizmu i nepravdi, kazao je Zelenović danas na osnivanju AKCIJE.

On je podsetio da se kao gradonačelnik Šapca zalagao za zelene politike jer su one, kako kaže, ključne za građane.

-Kao gradonačelnik Šapca, zajedno sa mojim saradnicima, osetili smo da je to postalo ključno pitanje za naše građane. Nismo tim politikama davali posebnu boju ili ime, ali mi smo umesto Beograda na vodi izgradili Sava park. Mi smo umesto seče drveća sačuvali velike zelene površine i formirali nove. Omogućili smo prostor za bicikliste, obezbedili prečistač otpadnih voda, rešili pitanje deponija, uveli efikasan sistem reciklaže, podržali projekte termoizolacije, uveli led rasvetu, otvorili bazen na solarno grejanje, definisali „blue-green dream“ urbanistički plan, obnavljali našu kulturnu baštinu, pokrenuli direktno građansko odlučivanje i sa tim rezultatima stvorili partnerstva širom Srbije i Evrope, istakao je Nebojša Zelenović.

VIOLA FON KRAMON: Potrebni ste nam kao saveznici
Osnivanje AKCIJE pozdravila je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon koja je poručila da se raduje uključivanju ove građanske platforme u aktivnosti na Zapadnom Balkanu.
-Mi bismo pozdravili ako bi progresivne snage u Srbiji učinile mogićim da vidimo novu stranku, novi pokret, bilo kakvu vrstu alternative koja je progresivna i pokriva najznačajnije teme kao što su Evropski zeleni dogovor, energetska tranzicija, klimatske promene, pitanja otpadnih voda, sva pitanja biodiverziteta. Vi ste oni koji će napraviti razliku na kraju, ali to nam nije potrebno samo u Beogradu, Nišu ili u najvećim gradovima, potrebni ste nam svuda. Potrebni ste nam u Srbiji, potrebni ste nam kao saveznici, nama ovde u Ervopskom parlamentu kao i našim partnerima u drugim evropskim prestonicama. Hvala vam puno na vašim naporima, angažovanju, na vašoj posvećenosti. Unapred se veoma radujemo da radimo sa vama, sarađujemo i da vas uključimo mnogo više u naše aktivnosti na Zapadnom Balkanu, rekla je poslanica Viola fon Kramon u video poruci okupljenima.


Zelenović je rekao da se Zeleni dogovor oko kog je AKCIJA okupljena oslanja na politike razvijenog sveta i da stanje životne sredine u Srbiji zahteva hitnu mobilizaciju građana.

-Šta je to što nas okuplja? Prvo, mi želimo strateško a ne samo deklarativno partnerstvo sa Evropskom unijom i SAD. Drugo, zalažemo se za rešavanje pitanja Kosova i Metohije, mi imamo odgovornost prema našoj zemlji, našim građanima koji žive na Kosovu, našoj kulturnoj baštini ali i prema celom regionu kom je neophodna stabilnost i članstvo u EU. Nekada smo mogli da živimo jedni pored drugih, zašto to ne bismo mogli i u budućnosti? Treće, potrebni su nam novi ljudi u politici, neopterećeni stranačkim nadmetanjem već otvoreni ka građanima, njihovim istinskim potrebama i odgovorima za 21. vek, poručio je Nebojša Zelenović, inicijator AKCIJE na današnjem skupu povodom osnivanja ove Otvorene građanske platforme.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa