6. oktobar 2011.6. okt 2011.
SRBIJA U OČIMA STRANOG INVESTITORA

DOVOLjNO JE DA POŠTUJETE ZAKONE

“Niko više ne traži neke olakšice prilikom pokretanja posla u Srbiji, iako, su one svugde u svetu praksa. Da bi se stvorio povoljan ambijent za strana ulaganja, neophodna je pravna sigurnost. Dakle, potrebno je da poštujete zakone i time zaštitite investitore od krađe. Ukoliko i pored toga njihov novac nekim čudom “nestane“, onda da se potrudite, da taj slučaj što pre dobije sudski epilog, a ne da proces traje godinama“, kaže španski preduzetnik Pedro Huan Martinez
Spor između vlasnika španske firme “EMMSA“ Pedra Huana Martineza i nekadašnjih šabačkih poslovnih partnera ni nakon šest godina nije dobio svoj epilog na sudu. Poslednje pravno suočavanje desilo se prošle srede, u prostorijama šabačkog Osnovnog suda uz prisustvo španskog konzula g. Manuela Selasa, a novo ročište je zakazano za 7. novembar.
Podsećanja radi, predstavnici španske kompanije “Emmsa“, 2001. godine, u šabačkoj slobodnoj zoni, u zakup na 50 godina uzimaju 1.350 kvadrata zatvorenog i 2.500 kvm otvorenog prostora. U proširenje proizvodnih kapaciteta: izgradnju hale i sušare, matična firma je uložila oko 2,5 miliona evra. Zaposleno je tridesetak radnika. Preduzeće uspešno posluje do avgusta 2005. godine kada dolazi do spora. To je označilo krah prve strane investicije u Šapcu.
Ovo nije jedini proces koji su ovi investitori, u proteklih jedanaest godina pokrenuli u našem pravosuđu. Zbog različitih pronevera od strane srpskih partnera, do sada ih je bilo ukupno sedamnaest. Svi su presuđeni u korist stranih preduzetnika.
- Naša firma je bila pozvana u Srbiju 2000. godine od strane tadašnje Vlade i Dušana Mihajlovića. Prvu kompaniju ovde smo osnovali godinu dana kasnije. Preko Narodne banke Srbije, doneli smo u vašu zemlju 3 miliona evra u gotovini i milion evra u opremi. Međutim, odjednom smo shvatili da su računi prazni. Ovlašćenja su bila falsifikovana i podizani krediti u poslovnim bankama na ime mnogih lažnih firmi. Podizali su kredite, obezbeđujuću ih sa mojim depozitom. Navodno niko ništa nije znao. Svi su tvrdili da su ti depoziti na svom mestu, ali odjednom su nestali. Kada sam to otkrio počeli su sa pretnjama. Zvali su mog oca, pitali ga da li više voli firmu ili sina. Obavezali su me da se vratim u Španiju, ali ja to nisam hteo. Nisam želeo da odem kao kuče podvijenog repa, da ne mogu ujutro da se pogledam u ogledalu. Ostao sam još pet godina, i pokrenuo pravne procese. Pravno sam ih sve dobio, ali proneveren novac mi nikada nije vraćen. I tada i danas sve mi to liči na organizovanu pljačku od strane države u cilju finansiranja i organizovanja političkih stranaka ““ objašnjava Martinez koji kaže da se privredna slika u Srbiji naglo pogoršala nakon ubustva Đinđića.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa