10. jun 2021.10. jun 2021.
SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

VELIKI SUFICIT U BUDžETU

Odluka o završnom računu koceljevačkog budžeta za prethodnu godinu našla se na dnevnom redu sednice Opštinskog veća. Prilikom razmatranja ovog dokumenta šef odsek za finansije u lokalnoj samoupravi Mileta Kovačević rekao je da je u 2020. godini ostvaren suficit od preko 309 miliona dinara, te da je na ovaj iznos plusa u opštinskoj kasi u najvećoj meri uticao namenski transfer koji je na izmaku godine uplatila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

–To je ono koliko smo ostvarili više prihoda u odnosu na rashode. 299 miliona 690 hiljada dinara nam je uplaćeno krajem decembra meseca i ova sredstva su namenjena za rekonstrukciju i izgradnju PU “Poletarac”. Ovi radovi su već počeli i taj novac može se koristiti isključivo za realizaciju ovog projekta. Objektivno ova sredstva su nama prihod u prethodnoj godini a biće utrošena u ovoj pa će biti prikazana kao trošak u tekućoj godini i verovatno će proizvesti i deficit za taj iznos u 2021.- rekao je Kovačević i dodao da bi, da nije bilo ovog transfera, realan suficit bio skoro 10 miliona dinara koliko je ostvareno više budžetskih prihoda u odnosu na rashode. On je podsetio da je prethodna godina bila specifična i za koceljevačku opštinu, prevashodno zbog vanrednog stanja izazvanog pandemijom korona virusa.

–Potrudili smo se da i na uštrb nekih stvari odvojimo više novca u pravcu socijalnih davanja. Preko tri hiljade paketa za penzionere sa niskim penzijama, korisnike socijalne pomoći, imali smo značajne troškove po osnovu Kovida. Uprkos svim poteškoćama trudili smo se da se većina stvari normalno odvija, da realizujemo određene projekte i ostvarimo planirane prihode- ocenio je šef odseka za finansije.

Sa njegovom ocenom složio se i predsednik veća Dušan Ilinčić ističući da je 2020. bila teška ne samo za ovu opštinu već i na globalnom nivou.

–Ipak, uspeli smo da je završimo onako kako smo i planirali. Imali smo na kraju godine to veliko “upumpavanje” novca namenjenog za igradnju i rekonstrukciju vrtića. Znatno nam je povećana prihodna strana ali će novac u potpunosti biti utrošen za realizaciju ovog projekta. Što se tiče rashoda bilo je prošle godine i planiranih ali i neplanirah izdataka, imali smo i izbore i poplave- rekao je Ilinčić.
V. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa